Sağlık işletmelerinde Türkiye muhasebe standartlarına uyum: Bir vaka analizi
Health busi̇nesses' adaptation to Turkish accounting standards: A case analysis
  1. Tez No: 479417
  2. Yazar: KÜBRA GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENSAR AĞIRMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TMS, TFRS, Özel Sağlık İşletmeleri, Yatırım Teşvikleri, Sağlık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Turkish Accounting Standards (TAS), Turkish Financial Reporting Standards (TFRS), Private Health Businesses, Investment Incentives, the Ministry of Health, the Ministry of Economy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Dünyada ki birçok ülke gibi ülkemizde de sağlık alanında reform çalışmaları yapılmaktadır ve bu çalışmalar 2003 yılında hızlandırılmış günümüze kadar da gelişerek devam etmiştir. Sosyal devlet anlayışının uygulandığı ülkemizde her yıl belirlenen bütçenin büyük bir dilimi sağlık hizmeti için ayrılmaktadır. Devletin omuzlarında büyük bir mali yük olan sağlık hizmeti ve reform altında geliştirilen ve yaygınlaştırılan hizmetler oldukça maliyetli olduğundan son yıllar da Sağlık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı işbirliği içerisinde yürütülen çalışmalarla hükümet artık sağlık hizmetini özel sektöre kaydırmayı hedeflemektedir ve bu anlamda birçok teşvik paketi sunmaktadır. Bununla birlikte her alanda olduğu gibi sağlık alanında da yapılan yatırımların başarılı olabilmesi için yatırımcıların ve yatırıma danışmanlık yapanların bu konuda yeterince bilgi ve donanma sahip olması gerekmektedir. Sağlık sektöründe görev alacak muhasebe uygulayıcılarının, müşavirlik yapanların Türkiye Muhasebe Standartları'na ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları'na yeterince hâkim olmamaları, işlemlerin muhasebe kayıtlarına aktarılmasında yanlışlıklara sebep olurken yararlanılabilecek teşvikler konusunda da yeterli bilgiye sahip olunmaması yatırımın maliyetini artıracak hatta zarar edilmesine dahi sebep olabilecektir. Tüm bu sebeplerden ötürü hazırlanan bu çalışmada öncelikli amaç sağlık alanında yatırım yapmak isteyen fakat tereddüt yaşayan girişimcilere, bu girişimcilere müşavirlik yapacak meslek mensuplarına, bu kurumlarda çalışacak olan muhasebe uygulayıcılarına doğru ve gerekli bilgileri aktarabilmek, yatırım süresinde yapılması gereken bir dizi işlem ve süreçler hakkında kanunlara dayanarak rehberlik etmektir. Çalışmanın ilk bölümünde işletme türleri ile ilgili kısa temel bilgiler verilmiş ve özellikle özel sağlık işletmeleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde Türkiye Muhasebe Standartlarına değinilmiş, Türkiye'de standart geliştirme çalışmalarının nasıl olduğuna ve hangi kuruluşlar tarafından yapıldığına, standartların uygulanmasında işletmelerin ne tür sorunlarla karşılaşabilecekleri hakkında açıklamalar yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise özel sağlık sektörüne yatırım yapılması durumunda uyulması gereken kanunlar ve bilinmesi gereken teknik bilgiler harmanlanarak vaka analizi üzerinden anlatılmaya çalışılmıştır. Vaka analizi yöntemiyle, anlatılan teorik bilgilerin, kanun maddelerinin uygulamada anlaşılabilirliğini kolaylaştırmıştır. Vaka analizinde özel bir hastanenin kuruluşundan itibaren yapılması gereken tüm bürokratik işlemler adım adım anlatılmış ve faaliyete geçtiği dönemde verilen hizmetin standartlara uygun olarak muhasebe kayıtlarına nasıl aktarılması gerektiği monografi üzerinden gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Reforms in the field of health have been carried out in our country as well as the other countries in the world, and these studies have been accelerated and continued to develop until today. In our country where the sense of social state is prevalent, most part of each year's budget is used for the field of health. As the field of health which creates a great financial burden for our country and the services which have been developed and made common under new reforms have been very costly recently, the government is planning to shift the field of health to private sector in accordance with the activities carries out with the Ministry of Health, Economy and Finance; and the government presents a lot of stimulus packages about this issue. In addition, in order to have successful investments in the field of health, as well as in the other fields, those who make investments and supervise investments should have adequate information and quality about this subject. The fact that account operators and advisors who will work in the health sector do not have enough know-how about Turkish Accounting Standards and Turkish Financial Reporting Standards causes mistaken transfers of the operations to the records of accounts, in addition, the fact that there is not enough information known about the promotions will increase the cost of the investment and may cause taking a financial bath. Because of all these reasons, the primary objective in this study to convey correct and necessary information to those entrepreneurs who would like to invest in the field of health but hesitate to do so, those who would advise these entrepreneurs, those who will work in these institutions as accounting operators, and to guide about a series of operations and procedures necessary to carry out during investments in accordance with the laws. In the first chapter of the study, brief information has been given about the types of businesses and private health sectors have been primarily discussed. In the second chapter, Turkish Accounting Standards have been touched upon, explanations have been made in accordance with how the standard development works are in Turkey and by which institutions they are carried out, what kind of problems businesses may encounter while applying the standards. In the third chapter, rules needed to be followed and technical information to be known in case of making investments in private health sector have been brought together and explained through case analysis. With case analysis, comprehensibility of the theoretical information told have become easy in the application of law articles. In the case analysis, all the necessary bureaucratic operations from the beginning of founding a private hospital have been explained step-by-step and how it should be transferred to the accounting records in accordance with the standards of the given service from the beginning of its coming into effect has been shown through monography.