Aristoteles ve Kınalızâde Ali'nin ahlak anlayışlarının karşılaştırılması
The comparison of ethics mentality in aristotle and Kınalızade Ali
- Tez No: 479465
- Danışmanlar: PROF. DR. HACİ ÖMER ÖZDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ahlak, Aristoteles, Kınalızâde Ali, Adalet, Aile, Devlet, Siyaset
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu çalışma, Aristoteles ve Kınalızâde Ali'nin ahlak anlayışları çerçevesinde, ortak ahlaki değerler etrafında yaşayabilme imkânını ve Aristoteles'in İslam ahlak felsefesi üzerindeki etkisinin boyutlarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda Aristoteles ve Kınalızâde'nin görüşleri şu üç başlık altında incelenmeye çalışılmıştır: (i) Ferdî ahlak. (ii) Aile ahlakı. (iii) Devlet ahlakı/Siyaset felsefesi. Bu başlıkların, içeriğini oluşturduğu tezimiz üç bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde Aristoteles'in, ikinci bölümde Kınalızâde'nin görüşleri, bu başlıklar çerçevesinde ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise her iki filozofun görüşleri özellikle Aristoteles etkisinin hissedildiği başlıklar altında karşılaştırılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonunda, her iki filozofun da çok farklı bir zaman diliminde yaşamış olmaları ve aralarında dinî-kültürel büyük farklılıklar olmasına rağmen birçok konuda benzer görüşlere sahip oldukları görülmüştür. Bu benzerliğin sadece Aristoteles etkisi olarak değil, ortak bir takım ahlaki değerlere ulaşılabileceği şeklinde açıklanması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the context of Aristotle's ethics and Kinalizade Ali's ethics, This work aims to argue the possibility of living for common moral values and the extent of Aristotle's influence on Islamic ethics. In this regard, this study investigates Aristotle's ethics and Kinalizade's ethics in three main points: (i) Individual ethics. (ii) Family ethics. (iii) Ethics of the state/Political philosophy. My thesis which includes these main points is divided to three chapters. Taking these points at the center, the first chapter of my thesis discusses Aristotle's ethics and the second chapter of my thesis discussed Kinalizade's ethics. And, the third chapter of my thesis compares the ethics of both philosophers especially in the areas in which the influence of Aristotle is clearly noticeable. As a result, despite the fact that Aristotle and Kinalizade live in different eras and there are highly religious and cultural differences between them, the similarity of their ethics is clearly observable in many points. It was concluded that this similarity should be explained as we can reach common moral values, not just as Aristotle influence. Key Points: Ethics, Aristotle, Kinalizade Ali, Justice, Family, State, Politics.