Fârâbî'de mantığın dili ve dilin mantığı üzerine bir anlam arayışı
A pursuit of the meaning on the logic of language and language of the logic in Alpharabius
  1. Tez No: 479464
  2. Yazar: MİRPENÇ AKŞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP BEKİRYAZICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Mantık, Anlam, Düşünce, Tasavvur, Tasdikât, Burhan, Önerme, Kıyas, Language, Logic, Meaning, Thought, Image, Affirmation, Syllogism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
'Fârâbî'de Dilin Mantığı ve Mantığın Dili Üzerine Bir Anlam Arayışı' adlı çalışmamız giriş, üç bölüm ve değerlendirmeden oluşmaktadır. Girişte genel anlamda dil, mantık ve anlam probleminin Grek düşünce tarihindeki serüveni ve Fârâbî'den önce İslam dünyasında dil, mantık ve anlam problemine kısaca değinilmiş çalışmamızın problem alanının sınırları tespit edilmiştir. Çalışmamızın birinci bölümünde dilin mantığı üzerinde durulmuştur. Fârâbî'de dilin mantığından kastımız dilin oluşumu, dilin yapısı, dil-varlık ilişkisi, dil-toplum ilişkisi, isimler, edatlar ile ilgili görüşlerdir. İkinci bölümde Fârâbî düşüncesinde mantığın dili üzerinde durulmuştur. Mantığın konusu, kaynağı, mantık, mutluluk ilişkisi ve mantık dil ilişkisinin nasıl olması gerektiği üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise Fârâbî'de“Tasavvurat ve Tasdikat”konuları işlenmiştir. Dil, mantık ve anlam üçlüsünün bir birleriyle olan ilişkisine değinilmiştir. Nesnel anlamın çerçevesi çizilmiştir. Sonuç kısmında ise kısa bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study named“A Pursuit of The Meaning on The Logic of Language and Language of Logic in Alpharabius”consists of three chapters and en evaluation par after the introduction. In introduction the extension of the study has been determined by mentioning briefly about language, logic and meaning problem in Greek and in Islamic World before Alpharabius in general terms. In the first chapter of the study it has been elaborated on the logic of the language. By logic of language it means his opinion on the formation of language, the structure of language, the relation between language and being, between language and society; nouns and prepositions (edatlar). In the second chapter, it has been studied on the language of logic in Alpharabius' thought. It has been studied on the topic and origin of logic and how should be the relation between logic and happiness, logic and language. In the third part of the study. It has been examined topic of imaginations (tasavvurat), and affirmation (tasdikat) in Alpharabius. The relationof ternary of language, logic and meaning with each other. In the conclusion the study has been evaluated shortly.