Kamu çalışanlarının iş güvenliği eğitimi konusundaki bilinç düzeylerinin araştırılması
Investigation of public staff's consultancy levels on occupational safety education
  1. Tez No: 479519
  2. Yazar: BETÜL YENİSARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Çalışan Hakları, Çalışan Farkındalığı, İSG eğitimi, Occupational Health and Safety, Employee Rights, Employee Awareness, OHS Education
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG); çeşitli endüstri ve faaliyetlere özgü olarak tıp, psikoloji, eğitim, toksikoloji, ergonomi, fizik, kimya, ekonomi, hukuk, teknoloji gibi bilimsel alanlarla ilgili konulara temas eden geniş kapsamlı ve çok disiplinli bir kavramdır. Bu çok çeşitli alanlarla ilgili ve ilişkili olmasının yanı sıra, bazı temel ilkelere sahiptir. Bu ilkelerden en önemlisi her çalışanın haklara sahip olması ve bu hakların güvence altına alınması gerekliliğidir. Diğer önemli ilke ise işyerinde sağlık ve güvenliğin tesisi için çalışanın, işverenin ve devletin birtakım sorumlulukları ve yükümlülüklerinin olmasıdır. Hak ve sorumlulukların tam olarak yerine getirilmesi ise öncelikle bu konuda bilgi sahibi olmayı, dolayısıyla eğitim ve öğretimi gerektirir. Bu araştırma betimsel bir alan çalışması olup, nicel araştırma tekniklerinden kaynak tarama ve anket yöntemleri kullanılmıştır. Literatür taramasına göre yeni bir ölçek hazırlanmıştır. Bu ölçeğin güvenilirliği alpha değeri α = 0,849 olarak ölçülmüştür. Anket, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin farklı birimlerinde görev yapan akademik ve idari personel ile yüz yüze görüşülerek yapılmıştır. Çalışma sonucunda çalışanların farklı demografik (cinsiyet, bölüm, medeni durum, unvan gibi) özelliklerine göre İSG konusundaki bilgi düzeyleri, farkındalıkları tablolar halinde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Occupational Health and Safety (OHS); is a comprehensive and multidisciplinary concept that touches on topics related to scientific fields such as medicine, psychology, education, toxicology, ergonomics, physics, chemistry, economics, law, technology, etc. It has some basic principles as well as being related to a wide range of fields. The most important of these principles is the fact that every employee has rights and that these rights have to be secured. Another important principle is every employees, employers and the goverments have many responsibilities for the establishment of health and safety in the workplace. The fulfillment of rights and responsibilities precisely requires knowledge of this issue and therefore it requires education and training. This research is a descriptive field study, source scanning and survey methods have been used from quantitative research techniques. A new scale was prepared according to the literature review. The reliability of this scale was measured as alpha value α = 0.849. The survey was conducted by face to face interviews with academic and administrative staff working at different units of Çanakkale Onsekiz Mart University. As a result of the study, the level of knowledge about the OHS based on different demographic characteristics (such as gender, department, marital status, title) of the employees was shown in schedules.