Öğretmenlerin etkileşimli tahta kullanımına etki eden faktörler ve öğretmen performansına etkisi
Factors that affect the interactive whiteboard usage of teachers and its effect on teacher performance
- Tez No: 479541
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL ÇUBUKÇU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etkileşimli tahta, Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Modeli, Teknopedagojik alan bilgisi, Öğretmen performansı, Interactive whiteboard, Unified Theory of Acceptance and Use of Technology, Technopedagogic content knowledge, Teacher performance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Amaç: Bu araştırmada öğretmenlerin etkileşimli tahtayı kabul ve kullanımları, teknolojik pedagojik alan bilgileri ve etkileşimli tahta kullanımı geçiş becerilerinin performanslarına etkisini incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada ele alınan faktörlerin arasındaki neden-sonuç ilişkisine dayanarak yapısal eşitlik modeli temelinde nedensel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2015-2016 eğitim öğretim yılında Eskişehir il sınırları içerisinde ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 305 öğretmenden oluşmuştur. Araştırmanın verileri Etkileşimli Tahta Kabul ve Kullanım Ölçeği, Teknopedagojik Alan Bilgisi Uygulama Ölçeği, Etkileşimli Tahta Geçiş Çerçevesi Ölçeği ve Öğretmen Performansı Ölçeği olmak üzere 4 ölçme aracıyla toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde betimsel analizler, t-testi, ANOVA, korelasyon, basit doğrusal regresyon analizi, çoklu regresyon analizi, kümeleme analizi ve yapısal eşitlik modelinin test edilmesinde yol analizi kullanılmıştır. Bulgular: Teknolojik pedagojik alan bilgisinin etkileşimli tahta kabul ve kullanımı ve öğretmen performansı üzerinde olumlu yönde etkisi; etkileşimli tahta kabul ve kullanımının etkileşimli tahta geçiş becerileri ve öğretmen performansı üzerinde olumlu yönde etkisi; etkileşimli tahta geçiş düzeylerinin öğretmen performansı üzerinde olumlu yönde etkisi olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Bu bulgular öğretmen performansı ile öğretmenlerin etkileşimli tahta kabul ve kullanımı, teknolojik pedagojik alan bilgileri, etkileşimli tahta geçiş becerileri arasındaki ilişkilere dayanan modelin oluşturulabileceğini göstermektedir. Sonuç ve Öneriler: Bu araştırma teknoloji entegrasyonu bağlamında öğretmenlerin performanslarının teknolojik pedagojik alan bilgileri, etkileşimli tahta kabul ve kullanımı, etkileşimli tahta geçiş becerilerinin birbirleriyle ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu açıdan teknolojik pedagojik alan bilgilerinin ve etkileşimli tahta kullanımlarının performanslarına olumlu yönde yansıdığı söylenebilir. Bu sonuçlardan hareketle öğretmen performansının geliştirilmesinde teknolojik pedagojik alan bilgisi ve etkileşimli tahta kullanımı önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aimed to explore the acceptance and usage of the teachers towards the interactive whiteboard, their technologic pedagogic content knowledge and the effect of their interactive whiteboard transition skills to their performance. Method: The method used in the research is casual design on the basis of structural equation model, based on the cause and effect relationship between the factors discussed in the research. The study group of the research consisted of 305 teachers, who were working in primary schools, secondary schools and high schools within the borders of Eskişehir province in the academic year of 2015-2016. Data were collected through 4 measurement tools, namely“Interactive Whiteboard Acceptance and Use Scale”,“Technopedagogical Content Knowledge Practical Scale”,“Interactive Whiteboard Transition Framework Scale”, and“Teacher Performance Scale”. Descriptive analysis, t-test, ANOVA, correlation, simple linear regression analysis and multiple regression analysis were used for the analysis of the data, whereas path analysis was used for testing structural equation model. Results: It was found that technologic pedagogic content knowledge has positive effect on the acceptance and use of interactive whiteboard and teacher performance; the acceptance and use of interactive whiteboard has positive effect on the interactive whiteboard transition skills and teacher performance; interactive whiteboard transition level has positive effect on teacher performance. These findings show that a model based on the relationships between teacher performance, teachers' acceptance and use of interactive board, their technologic pedagogic field knowledge, and their interactive whiteboard adaptation level can be developed. Conclusion and Suggestions: As a result of this research, it was concluded that teacher performance, teachers' acceptance and use of interactive whiteboard, technologic pedagogic content knowledge, and interactive whiteboard adaptation level are interrelated. From this perspective, it can be said that teachers' technologic pedagogic content knowledge and interactive whiteboard usage are reflected positively into their performance. According to these results, technologic pedagogic content knowledge and interactive whiteboard usage are significant on the improvement of teacher performance.