Manyetik grafen oksit ile sulu çözeltilerden La (III) iyonlarının adsorpsiyonunun incelenmesi
Investigation of adsorption of La (III) ions from aqueous solutions by magnetic graphen oxide
  1. Tez No: 479563
  2. Yazar: ALPARSLAN ENES ORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE AYTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Lantanyum, adsorpsiyon, nano parçacık, nano kompozit, nadir toprak elementleri, Lanthanum, adsorption, nanoparticle, nanocomposite, rare earth elements
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tez çalışmasında, grafen ve demir oksit nano parçacıklarının bir araya getirilmesi ile elde edilmiş manyetik nano grafen oksit (MNGO) nano kompozit malzemesi adsorban olarak hazırlanmış ve hazırlanan bu kompozit adsorban kullanılarak sulu çözeltilerden lantanyum (La) iyonlarının alımı incelenmiştir. MNGO adsorbanının yapısal karakteristiklerinin anlaşılabilmesi için XRD, SEM, VSM, XPS ve yüzey alanı ölçümü yöntemleri uygulanmıştır. Üretilen toz formundaki katı MNGO adsorbanı ile La (III) iyonunun sulu çözeltisi çeşitli şartlar altında bir araya getirilerek La (III) iyonlarının adsorpsiyonu incelenmiştir. Çalışmada kesikli yöntem ile adsorpsiyonu etkileyen çözelti pH'ı, başlangıç lantanyum konsantrasyonu, adsorban dozu, etkileşim süresi ve sıcaklık gibi parametrelerin etkisi incelenmiş ve adsorpsiyon verimi (%) ve adsorpsiyon kapasitesi (Q) saptanmıştır. Ayrıca elde edilen adsorpsiyon verilerinin Langmuir, Freundlisch ve Dubinin-Raduschkevich (D-R) izotermelerine uygunluğu incelenmiştir. Belirlenen optimum deneysel koşullarda, MNGO kompozit adosorbanının La (III) iyonu için maksimum adsorpsiyon verimi %92,44 ve adsorpsiyon kapasitesi Q: 111,11 mg/g olarak bulunmuştur. Bunun yanı sıra adsorpsiyon prosesi termodinamik açıdan ΔG˚, ΔS˚ ve ΔH˚ hesaplanarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the magnetic nano graphene oxide (MNGO) nanocomposite material obtained by combining with graphene and iron oxide nanoparticles was prepared as an adsorbent. Adsorption of lanthanum (La) ions from aqueous solutions was investigated by using this composite adsorbent prepared. XRD, SEM, VSM, XPS and surface area measurement methods were applied to understand the structural characteristics of MNGO adsorbent. Adsorption of La (III) ions was investigated by combining the solid MNGO adsorbent in the formed powder form and the aqueous solution of La (III) ion under various conditions. In the study, the effect of parameters such as solution pH, initial lanthanum concentration, adsorbed dose, interaction duration and temperature affecting adsorption was investigated and adsorption yield (%) and adsorption capacity (Q) were determined. In addition, the suitability of the obtained adsorption data to the Langmuir, Freundlisch and Dubinin-Raduschkevich (D-R) isotherms were investigated. In the optimum experimental conditions determined, maximum adsorption yield %92,44 of La (III) ion of MNGO composite adosorban and the adsorption capacity Q: 111,11 mg/g. Besides, the adsorption process was interpreted by calculating ΔG °, ΔS ° and ΔH ° in terms of thermodynamics.