Pyrolysis of scrap tyres and evaluation of pyrolytic char
Ömrünü tamamlamış lastiklerin pirolizi ve piroliz katısının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 479680
  2. Yazar: SERMİN ÖNENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE YANIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ömrünü tamamlamış lastikler, yağlı atıklar, tavuk gübresi, piroliz, aktifleştirme, yanma, Scrap tyres, oily wastes, poultry litter, pyrolysis, activation, combustion
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tez çalışmasında, ömrünü tamamlamış otomobil lastiği, ömrünü tamamlamış kamyon lastiği, sintine suyu ve yağlı çamur gibi tehlikeli atıkların çevresel ve ekonomik fayda sağlayan ürünlere dönüştürülmesi incelenmiştir. İlk deney bölümünde, bu tür atıkların yakıtlar veya aktifleştirilmiş karbonlar gibi faydalı ürünlere dönüştürülmesi için en uygun işlemlerden biri olan piroliz işlemi uygulanmıştır. Buna ek olarak, ömrünü tamamlamış lastiklerin ve yağlı atıkların birlikte piroliz deneyleri gerçekleştirilmiştir. Piroliz ürünlerinin kalorifik değerleri; katı ürünler için yaklaşık 28 MJ/kg, sıvı ürünler için yaklaşık 43 MJ/kg olarak bulunmuştur. İkinci deney bölümünde ömrünü tamamlamış otomobil lastiğinin pirolizinden elde edilen kokun aktif karbon olarak kullanımı araştırılmıştır. Kokun aktivasyonu amacıyla; siklik aktivasyon, kimyasal aktivasyon ve fiziksel aktivasyon yöntemleri kullanılmıştır. Aktifleştirilmiş kokların yüzey özelliklerinde belirgin gelişmeler saptanmamıştır. Çalışmanın son bölümünde; ömrünü tamamlamış otomobil lastiğinin ve piroliz katısının yanma davranışları termogravimetrik analizör ve lab-scale reaktör kullanılarak incelendi. Ayrıca, kokun diğer karbonlu maddelerle (linyit ve tavuk gübresi koku) birlikte yanması da incelenmiştir. Yakıt karışımlarına tavuk gübresinin ilavesi SOx salınımını önemli ölçüde azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
The conversion of hazardous wastes such as scrap car tyre, scrap truck tyre, bilge water and oily sludge into products providing environmental and economic benefits were studied in this thesis. In the first experimental section, pyrolysis process which is one of the most convenient processes for the conversion of these kinds of wastes into useful products such as fuels or activated carbons was applied. In addition, co-pyrolysis experiments of scrap tyres and oily wastes were also carried out. High heating calorific values of the pyrolysis products were found to be around 28 MJ/kg for chars and 43 MJ/kg for oil. The utilization of the char, obtained from pyrolysis of scrap car tyre, as activated carbon was investigated in the second experimental section. For the purpose of activation of the char; cyclic activation, chemical activation and physical activation methods were used. No significant improvement on the surface properties of the activated chars was observed. In the last section of the study; combustion behaviours of the scrap tyre and its char were investigated by using thermogravimetric analyser and lab-scale reactor. In addition, the co-combustion of the char with the other carbonaceous matters (lignite and poultry litter char) were also investigated. Addition of poultry litter char into fuel blends led to significant reduction of the SOx emissions.