Design and implementation of a tactial generator for Turkish, a free constituent order language
Serbest öğe sıralı bir dil olan Türkçe için yüzeysel üretici tasarımı ve gerçekleştirilmesi
- Tez No: 47983
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KEMAL OFLAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Doğal Dil Üretimi, Serbest Öğe Sıralı Diller, Gerçekleştirme, Gramer Teorisi, Natural Language Generation, Free Constituent Order Language, Realization, Grammar Theory
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tezde, gerçekleştirimi serbest öğe düzenine sahip bir dil olan Türkçe için bir yüzeysel üretici sunulmaktadır. Bir cümlenin bilgi yapısıyla ilgili herhangi bir bilginin (başlık, odak, arka plan, v.b.g.) olmaması durumunda, tümce öğeleri öngörülen bir sıraya uyarlar. Ancak bu sıra, tümcenin akışı veya konuşmanın sınırlamalarına göre şerbetçe değişebilir. Öğelerin sırasındaki değişiklikleri üretmek için sağ doğrusal gramer ile gerçekleştirilmiş bir öz yinelemeli sonlu durum makinesi kullanılmıştır. Gerçekleştirme ortamımız, Carnegie Mellon Üniversitesi - Center for Machine Translation'da (CMU - CMT) geliştirilen GenKit sistemidir. Biçimbirimsel gerçekleştirme, dışarıdan çağırılan, somut biçimbirim seçimini ve biçimbirimsel değişmeleri sağlayan biçimbirimsel bir üretim sistemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis describes a tactical generator for Turkish, a free constituent or der language, in which the order of the constituents may change according to the information structure of the sentences to be generated. In the absence of any information regarding the information structure of a sentence (i.e., topic, focus, background, etc.), the constituents of the sentence obey a default order, but the order is almost freely changeable, depending on the constraints of the text flow or discourse. We have used a recursively structured finite state ma chine for handling the changes in constituent order, implemented as a right- linear grammar backbone. Our implementation environment is the GenKit sys tem, developed at Carnegie Mellon University-Center for Machine Translation. Morphological realization has been implemented using an external morphological analysis/generation component which performs concrete morpheme selection and handles morphographemic processes.