Modelling the software failure process and software reliability
Bilgisayar bozulma sürecinin ve bilgisayar yazılım güvenilirliğinin modellenmesi
- Tez No: 47984
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜLKÜ GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yazılım Güvenilirliği, Yazılım Hataları, Markov Ye nilenme Süreçleri, Uzamsal Poisson Süreçleri, Software Reliability, Software Faults, Markov Renewal Processes, Spatial Poisson Processes
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
IV ÖZET BİLGİSAYAR BOZULMA SÜRECİNİN VE BİLGİSAYAR YAZILIM GÜVENİLİRLİ?İNİN MODELLENMESİ Savaş Dayanık Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ülkü Gürler Eylül, 1996 Son yıllarda, bilgisayarlı sistemler yaşamımızdaki bir çok önemli alanda in san işgücünün yerini aldılar. Finans piyasaları, üretim ve servis sistemleri ya tamamen bilgisayarlar ya da yoğun olarak bilgisayarları kullanan yöneticiler tarafından kontrol ediliyorlar. Bu yüzden, bir bilgisayar sisteminin bozulması, bir çok insanı kötü etkileyebilecek bir felaketle sonuçlanabilir. Bu sebeble, bil gisayar sistemlerinin güvenilirliği, araştırmacıların ve uygulayıcıların dikkatini çekmiştir. Yazılım bir bilgisayar sisteminin önemli parçalarmdandır. Bu yüzden, bu tezde, yazılımın bozulma süreci için bir matematiksel model önerdik. Varolan birçok yazılım güvenilirlik modellerinden farklı olarak, yazılımın güvenilirliğini daha doğru tahmin edebilmek için, özellikle, farklı komut dizgelerinin sayısı ve karmaşıklıkları gibi bir yazılımın yapısal özelliklerini modelimizde kullandık. Hatalardan ayrıştırma sürecinin birbirini takip eden sınama oturumlarından oluştuğu varsayıldı. Sınama oturumlarının uzunluğunun ve her sınama oturu mundan sonra kalan hataların sayısının dağılım işlevleri bulunmuştur. Hata lardan ayrıştırma süreci için bir durma koşulu önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT MODELING THE SOFTWARE FAILURE PROCESS AND SOFTWARE RELIABILITY Savaş Dayamk M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Ülkü Gürler September, 1996 For the last few decades, the computer systems have replaced the man power in many important areas of life. Financial markets, production and service systems are controlled either fully by the computers or by the managers who extensively use the computers. Therefore, a major failure of a computerized system may end up with a catastrophe that may affect a large number of people adversely. For this reason, reliability of computer systems attracts the attention of the researchers and practitioners. Software is one of the major component of a computer system. Therefore, in this thesis, we study the stochastic nature of the failure process of a software during the debugging phase. We propose a mathematical model for the software failure process which may also lead to prediction of future reliability. Different from many other available software reliability models, we particularly try to incorporate the structural properties of a software such as the number of its different instruction paths and their logical complexities. The debugging phase is assumed to be composed of successive test sessions. Distribution functions of the length of a test session and the remaining number of faults after a test session are computed. A stopping condition for the debugging phase is proposed.