Transaction execution in multidatabe systems
Çoklu veritabanı sistemlerinde hareketlerin işletilmesi
  1. Tez No: 47988
  2. Yazar: TİMUÇİN HAKAN DEVİRMİŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZGÜR ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Multi databases systems, distributed databases, transaction mo dels, performance evaluation. m
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çoklu veritabanı alanında yapılan çalışmalar genellikle hareketlerin yönetimi ve kontrolü üzerine yoğunlaşmıştır. Klasik hareket yönetimi tekniklerini çoklu veritabanı sistemlerinde uygulamak, sisteme katılan yerel veritabanlarının dışarıdan kontrol edilemeyişi ve heterojenliğinden dolayı çok zordur. Bu tez çalışmasında, çoklu veritabanları ile ilgili, birçok genişletilmiş hareket modellerinin anlamsal özelliklerini ve formatını içeren yeni bir hareket modeli sunul maktadır. Önerilen model iç içe geçmiş hareket modellerini, alt hareketlerin bağımlılıklarını ve bağımsız sona erebilen hareket biçimlerini kapsamaktadır. Sunulan işletim modeli yerel veritabanları hakkında herhangi bir öngörü gerektirmemektedir. Önerilen hareket modelinin performans değerlendirilmesi için ayrıca detaylı bir simulasyon modeli de sunulmuştur. Simulasyon modeli kullanılarak, klasik hareket modeli ile beraber önerilen modelin performans değerlendirmeleri yapıl mıştır. Yeterli sistem kaynakları olduğunda, önerilen hareket modelinin, klasik hareket modelinden çok daha iyi sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. Yapılan deneylerde, çoklu veritabanı hareketlerinin yerel hareketler üzerindeki etkisi de incelenmiştir. Anahtar sözcükler. Çoklu veritabanı sistemleri, dağıtık veritabanları, hare ket modelleri, performans değerlendirmeleri. iv
Özet (Çeviri)
Most work in the multidatabase systems (MDBSs) area has focused on the issues of transaction management and concurrency control. It is difficult to implement traditional transaction management techniques in a MDBS due to the heterogeneity and autonomy of the connected local sites. In this thesis, we present a new transaction execution model that captures the formalism and semantics of various extended transaction models and adopts them to a MDBS environment. The proposed model covers nested transactions, various dependency types among sub-transactions, and commit-independent transac tions. The execution model does not make any assumption regarding the con currency control protocols executed at the local sites connected to the MDBS. We also present a detailed simulation model of a MDBS to analyze the performance of the proposed model. The performances of both the traditional transaction model and the proposed transaction model are evaluated under a range of workloads and system configurations. The performance impact of global transactions' behavior on local transactions is also discussed.