Osmaniye ilindeki buğday depolarının mevcut durumu ve yapısal özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the current state and structural characteristics of wheat stores of Osmaniye province
  1. Tez No: 479898
  2. Yazar: DİDEM BESEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERPİL GENÇOĞLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Osmaniye, Depolama yapıları, Çelik silo, Güvenli depolama, Osmaniye, Storage structures, Steel silo, Safe storage
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı, Osmaniye ilinde bulunan buğday depolarının mevcut durumunu belirlemek ve ilde yeni gelişmekte olan düşey siloların özelliklerini ortaya koymaktır. İlde 225 adet buğday deposu bulunmaktadır. Oransal Örnekleme Yöntemi kullanılarak 142 adet anketin yapılması hesaplanmıştır. Bu anketler 2016 yılında yapılmış ve değerlendirilmiştir. Osmaniye ilinde buğday depolarının %89.4'ü özel kuruluşlara, %9.9'u özel limitet şirketlere, %0.7'si ise devlet kuruluşlarına aittir. Depoların sadece %10.6'sı projelidir. Buğday depolarının %86.6'sı temelde beton, %13.4'ünde ise taş malzeme kullanılmıştır. Duvarların %86.6'sı biriket, %2.8'i beton ve %10.6'sı 3-6 mm'lik çelik saçtan inşa edilmiştir. Duvarlarının %33.8'inin iki yüzü, %31'i yalnız içten ve %24.6'sı ise yalnız dıştan sıvalıdır. Depoların sıva kalınlıkları, %89.4'ünde 1-2 cm'lik sıvalı, %10.6'sında ise çelik saç olduğundan sıva yoktur. Duvarlarda bağlayıcı malzeme olarak çimento harç kullanılmıştır. Duvarlarda ve çatıda yalıtım yoktur. Depoların %38'inde beşik çatı mevcut iken, %51.4'ü tavan, %10.6'sını ise konik çatı oluşturmaktadır. Depo kapılarının %43.6'sı çinko daraba, %33.8'i sürgülü, %9.2'si çift ve %13.4'ü tek kanatlıdır. Depoların %50'sinde doğal havalandırma %10.6'sında mekanik havalandırma %39.4'ünde ise havalandırma bulunmamaktadır. Nem ölçüm aleti depoların sadece %30.3'ünde, sıcaklık ölçüm aleti ise %14.1'inde mevcuttur. Depoların tamamında jeneratör bulunmamaktadır. Buğday depolarının depolama süresi %42.2'sinde 2-4 ay, %46.6'sında 5-8 ay, %11.2'sinde ise 9 ay ve daha fazladır. Osmaniye ilinde 221.973 ton buğday ve 13.666 ton arpa üretilmektedir. Toplam tahıl üretimi ise 235.639 tondur. İldeki tahıl depolarının toplam kapasitesi ise 153.720 tondur. Osmaniye ilinde 81.919 ton depo harici tahıl bulunmaktadır. Osmaniye ilindeki çiftçi sayısı 8.862 adettir. Yıllık çiftçi aileleri tarafından tahıl tüketim miktarı 26.586 tondur. İlde geri kalan 55.333 ton tahılın nasıl değerlendirildiği bilinmemektedir. Bu nedenle yeni depoya ihtiyaç bulunmaktadır. Kurulumunun kolay olması ve kısa zamanda yapılabilmesi, depolama kapasitesinin yüksek olması, depo nemi ve sıcaklığının otomatik olarak ayarlanabilmesi nedeniyle yeni kurulacak olan depolarda çelik silolar tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the current state of wheat deposits in Osmaniye province and to reveal the characteristics of newly developed vertical silos. There are 225 wheat stores. Using the Proportional Sampling Method, 142 questionnaires were calculated. These surveys were conducted and evaluated in 2016. 89.4% of the wheat stores in Osmaniye province belong to private institutions, 9.9% belong to private limited companies and 0.7% belongs to state institutions. Only 10.6% of the stores were constructed by projecting. In 86.6% of the wheat stores, building based were made of concrete and 13.4% were made of stone materials. 86.6% of the walls were made of briquettes, 2.8% were made of concrete and 10.6% were made of steel sheets of 3-6 mm. 33.8% of the walls are double-sided, 31% are only inside and 24.6% are plastered externally only. The plaster thicknesses of the stores are plaster with 1-2 cm plaster in 89.4% and steel plate in 10.6%. Cement mortar was used as binding material in the walls. There is no insulation on walls and roof. 38% of the warehouses have cradle roofs, 51.4% are ceilings and 10.6% are conical roofs. 43.6% of the warehouse doors are zinc plumbing, 33.8% are sliding, 9.2% are double and 13.4% are single wing. Natural ventilation is available in 50% of the reservoirs. Mechanical ventilation is available at 10.6%. Ventilation is not available at 39.4%. The humidity meter is only available in 30.3% of the warehouse and the temperature meter is in 14.1%. There are no generators in all of the warehouses. The storage period of wheat storage is 2-4 months in 42.2%, 5-8 months in 46.6%, 9 months and more in 11.2%. In the yearly, 221.973 tons of wheat and 13.666 tons of barley are produced in Osmaniye province. Total cereal production is 235.639 tons. The total capacity of the existing cereal stores is 153.720 tons. There is 81.919 tons of non-storage cereal in Osmaniye. The number of farmers in Osmaniye is 8.862. The annual amount of cereal consumption by farmer families is 26.586. It is not known how the remaining 55.333 tons of cereal is consumed. For this reason, there is need to be construct new warehouses. Steel silos should be preferred in the storage to be newly installed because the installation is easy and can be done in a short time, the storage capacity is high, warehouse temperature and the temperature can be adjusted automatically.