Muhasebe meslek mensuplarının iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi: Osmaniye örneği
Examination of job satisfaction and burnout levels of accounting professionals: Case of Osmaniye
- Tez No: 589866
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KILLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş doyumu, tükenmişlik, muhasebe çalışnaları, muhasebe meslek mensupları, Job satisfaction, burnout, accounting employees, accounting professionals
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
İş doyumu işte mutlu olmak, işi severek yapmak, işe en fazla katkıyı sağlamak için bireyler tarafından ihtiyaç duyulan bir boyuttur. Tükenmişlik, rutin işler karşısında devamlı olarak biretlerin umutsuz ve olumsuz düşüncelere sahip olması, yaşam enerjisinin düşmesi şeklinde tanımlanabilir. İş doyumu ve tükenmişlik insanlarla vakit geçiren ve işletmelerin kaydını tutan muhasebe meslek mensupları için çok büyük bir öneme sahiptir. Bu çalışma Osmaniye ilindeki muhasebe meslek mensuplarının ve muhasebe çalışanlarının iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerini ölçmeye yönelik hazırlanmıştır. Araştırma verileri anket yöntemi ile toplanmıştır. Ayrıca iş doyumunu ölçerken Minnesota İş Doyum Ölçeği, tükenmişlik boyutunu ölçmek için Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Bu çalışmada muhasebe çalışanları ve muhasebe meslek mensuplarının iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin bazı demografik değişkenlerle ilişkisi incelenmiştir. Muhasebe meslek mensuplarının iş doyumları ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı bir fark bulunurken, diğer demografik değişkenler açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Muhasebe meslek mensuplarının tükenmişlik durumları incelendiğinde yaş ve mesleki deneyim ile tükenmişlik alt boyutlarında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüş diğer demografik değişkenler açısından anlamlı bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Job satisfaction is a dimension needed to be happy at work, to do it with pleasure, to make the most contribution to the work. Burnout can be defined as having desperate and negative thoughts in the face of routine works and decrease in life energy. Job satisfaction and burnout are of great importance for professional accountants who spend time with people and keep records of businesses. This study has been prepared to measure job satisfaction and burnout levels of accounting professionals and accounting employees in Osmaniye. Research data were collected by survey method. In addition, Minnesota Job Satisfaction Scale was used to measure job satisfaction, and Maslach Burnout Scale was used to measure burnout dimension. In this study, the relationship between job satisfaction and burnout levels according to some demographic variables of accounting employees and professional accountants was examined. While there was a significant difference between job satisfaction and gender variable of professional accountants, there was no significant difference in terms of other demographic variables. When the burnout status of professional accountants was examined, it was found that there was a significant difference in age and professional experience and burnout sub-dimensions, and there was no significant difference in terms of other demographic variables.