Boyabat karaçam klonal tohum bahçesinde bazı morfolojik özelliklere bağlı klonal varyasyon
Some morphological characteristics of clonal variation in Boyabat black pine clonal seed plants
- Tez No: 479986
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURCAN YİĞİT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Karaçam, Boyabat, tohum bahçesi, morfoloji 2017, 48 sayfa, Black pine, Boyabat, seed orchard, morphology 2017, 48 pages
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 61
Özet
Dünya nüfusunun hızlı bir şekilde artması, odun hammaddesi gereksinimini arttırmakta, doğal kaynaklar sınırlı olduğundan, insan ihtiyaçlarının karşılanması mümkün olmamaktadır. Kalite ve kantite bakımından en yüksek artım sağlayan ormanların yetiştirilmesi ormancılığın temel amaçlarından biridir. Bu amaç doğrultusunda ekim ve dikim yoluyla yapılacak ağaçlandırmalarda ilk çıkış noktası“Tohum”dur. Bitkilerin verim kalitelerinin genetik yapının çevresel faktörler ile etkileşimi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Çalışma Boyabat aşılı karaçam (Pinus nigra Arnold subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) tohum bahçesindeki bireyler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, bu bireyler incelenerek, bireylerden alınmış olan ibre örnekleri üzerinde morfolojik ve mikromorfolojik düzeyde karakterlerin ölçümleri yapılmış daha sonra yapılan analizler ile genetik çeşitliliğin klonal bazında belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda ise ölçüm işlemleri yapılmış ve değerlendirmeye alınmış olan tüm karakterler bakımından klonlar arasında ve klonlar içinde istatistiki olarak anlamlı düzeyde farklılıklar olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Rapid increase of population increases the need for wood raw material, natural resources are limited, it is impossible to meet the human needs of the growing population ratio. Providing the highest increment in terms of both quality and quantity of the primary objective of afforestation forestation. For this purpose,“seeds”the exit point of plantation done by sowing and planting. They are hidden in seed yield potential, the quality of the plants that are genetic structure. Study Boyabat black pine (Pinus nigra Arnold subsp. pallasiana (Lamb. ) Holmboe) is exceeded in larch seed orchard was conducted on individuals. In the study, examining the individual anatomical wood from branch to be taken on individual morphological and micromorphological level made measurements of some characters then in clonal genetic diversity analyzes to be made structure has been determined. The result of the study made measuring process and has been demonstrated to have significant differences in terms of all characters between clones and clones which were evaluated.