Prematüre retinopatisi prevelansı ve prematüre retinopatisinin doğum haftası ve doğum ağırlığı ile ilişkisi
The prevalence of retinopathy of prematurity and relationship between retinopathy of prematurity gestational age and birth weight
- Tez No: 480104
- Danışmanlar: DR. EMİNE ALYAMAÇ SUKGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre retinopatisi, epidemiyoloji, risk faktörleri, Retinopathy of prematurity, epidemiology, risk factors
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Prematüre Retinopatisinin Epidemiyolojik Analizi Amaç: Ekim 2013 -Ekim 2014 tarihleri arasında, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği Prematür Retinopati Tanı ve Tedavi Merkezi'nde tarama ve takip muayeneleri yapılan bebeklerde prematüre retinopatisi (PR) gelişimi ve PR gelişiminin doğum haftası ve doğum ağırlığı ile ilişkisini araştırmak. Yöntem-Gereçler: 37 ve altı gestasyon haftasının altında doğan 382 bebeğin dosyaları retrospektif olarak tarandı. Bebeklerin doğum haftaları, doğum ağırlıkları ve göz muayene sonuçları kaydedildi. PR sıklığı, PR nin cinsiyet, doğum ağırlığı ve doğum haftası ile ilişkisi analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 382 prematüre bebek alındı. Bebeklerin 133'ünde (%35) PR görülürken, 249 bebekte (%65) PR saptanmamıştır. PR görülen 133 bebeğin, 77'si (%58) Evre 1, 13'ü (%10) Evre 2, 29'u (%22) Evre 3, 2'si (%2) Evre 4a, 1'i (%1) Evre 4b, 1'i (%1) Evre 5 ve 10'u (%8) APROP olarak tespit edilmiştir. PR'li bebeklerin PR zonları; 9'unda (%7) Zon 1, 59'unda (%45) Zon 2 ve 63'ünde (%48) Zon 3 olarak belirlenmiştir. PR gelişimi düşük doğum ağırlığı ve doğum haftası ile istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuçlar: PR, multifaktöriyel bir hastalıktır. Erken doğan bebeklerde PR görülme oranı %35 dir. Düşük doğum ağırlığı ve doğum haftası PR gelişimi için en önemli risk faktörleridir.
Özet (Çeviri)
Epıdemıologıcal Analysıs of Retinopathy of Prematurıty Purpose: To determine the incidence of retinopathy of prematurity (PR) and the risk factors especially gestational age and birth weight associated with its development. Materials and Methods: A retrospective study was conducted from october 2013 through october 2014 for premature infants who were 37 gestational weeks or younger. Three hundred eighty-two consecutive infants were included in the data analysis. Birth weight and gestational age were evaluated according to the development of RP. Results: PR was detected in 133 babies(%35) of 382 babies; of those %58 had stage 1 disease, %10 had stage 2 disease, %22 had stage 3, %2 had stage 4a, %1 had stage 4b, %1 had stage 5 and %8 had aprop disease. Zone distribution was %7 zone 1, %45 zone 2 and %48 zone 3. Low birth weight and low gestational age was statistically associated with retinopathy of prematurity. Conclusion: PR is known to be a multifactorial disease. Incidence of retinopathy of prematurity in premature infants is %35. Major risk factors are low gestational age and low birth weigth.