Normal doğumda nefes egzersizlerinin doğum travayına etkisi
The effect of breathing exercises to labor duration throughout vaginal delivery
- Tez No: 480283
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ÇAYIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Nefes egzersizleri, doğum ağrısı, doğum eylemi süresi, doğum ağrısı yönetimi, VAS, Breathing exercises, labor pain, labor time, labor pain management, VAS
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışmada doğum öncesi dönemde gebelere verilen nefes egzersizleri eğitiminin doğum eylemine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma, Mayıs-Haziran 2016 tarihlerinde Erzurum Nene Hatun Kadın Doğum Hastanesi'nde doğum yapacak olan 250 nullipar gebe üzerinde yapıldı. Gebeler müdahale (n=125) ve kontrol grubuna (n=125) randomize edildi. Araştırmada gebelere eylemin birinci evresinde çalışma ile ilgili bilgilendirme yapılıp, onay alındıktan sonra 'Görüşme Formu' uygulandı. Müdahale grubundaki gebelere bir seans nefes egzersizleri eğitimi verildi. Kontrol grubuna ise herhangi bir eğitim verilmedi. Doğum sonrasında ise her iki grupta da gebelerin ağrı algılamasını belirlemek için doğum sonrasında Vizüel Analog Skala (VAS) ile ağrı ölçümü yapıldı. Doğum eyleminin ikinci evresi yani tam servikal dilatasyondan fetüsün doğumuna kadar geçen süre kaydedildi. Nefes egzersizleri eğitiminin doğumun ikinci evresinin süresine etkisi incelendi. Ayrıca bebeğin birinci dakika APGAR skoruna bakıldı. Çalışmamızda verilerimiz SPSS 18.0.0 ile analiz edildi. Tanımlayıcı istatistiklerde kategorik veriler için sayı ve yüzde; numerik veriler için ortalama ve standart sapma sunuldu. Numerik değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu Histogram grafiği ile incelendi. Hipotez testleri olarak Student t testi, Tek Yönlü ANOVA, Ki Kare ve Pearson Korelasyon testleri kullanıldı. İstatistiksel olarak önemlilik sınırı p0.05). Çalışmamızda müdahale grubunun VAS ortalaması 88,2 iken kontrol grubunun VAS ortalaması ise 90,5 olarak bulundu (p=0,000). Çalışmamızda müdahale grubunun doğumun ikinci evresinin süre ortalaması 369,6 saniye iken kontrol grubunun ortalaması ise 440,7 saniye idi (p=0,000). Bir diğer parametremiz olan bebeğin birinci dakika APGAR skoru müdahale grubunda ortalama 8,84 iken kontrol grubunda ise ortalama 8,73 olarak bulundu (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmada nullipar gebelerde doğum eyleminde uygulanan nefes egzersizleri eğitiminin doğum ağrısı algısını azaltmada ve eylemin süresini kısaltmada etkili olduğu gösterilmiştir. Son yıllarda tıbbın birçok alanında kullanılan nonfarmakolojik yöntemler doğum eyleminde de uygulanmaya başlanmış, gebelerde doğum ağrısı algısını azaltarak travayın daha rahat geçmesini sağlamıştır. Çalışmamızda kullandığımız nonfarmakolojik ağrı kontrol yöntemlerinden biri olan nefes egzersizleri eğitiminin, doğum ağrısının kontrol edilmesinde ve doğum eyleminin süresinin kısaltılmasında etkili bir yöntem olarak kullanılabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect Of Breathing Exercises To Labor Duration Throughout Vaginal Delivery Objectives: It was aimed to investigate the effect of breathing exercises training given to pregnant to vaginal delivery in this study. Methods: The research was performed on 250 nulliparous pregnant who give birth at Erzurum Nene Hatun Hospital between May 2016 and June 2016. Pregnant were randomized to intervention (n = 125) and control group (n = 125). Interview form was performed after giving information about research in the first stage of delivery. One session of breathing exercises training were given to pregnant in intervention group. Control group did not receive any training. Visual Analog Scale (VAS) was performed to identify perception of pain to all pregnant after the birth. Time of the second stage of delivery was recorded as minute for all participants. The effect of breathing exercises have examined on the duration of the second stage of delivery. It was also recorded the baby's first minute APGAR scores. All analysis was carried out using the SPSS V.18 software. Numerical variables were expressed as mean±SD, and categorical variables were expressed as number and percentage. Numerical data were checked for normal distribution with the histogram chart. Student's t-test, One Way ANOVA, Chi Square and Pearson's correlation test were used as hypothesis testing. Statistical significance was set at p0.05). Mean VAS of the intervention group and the control group were found 88.2, and 90.5 respectively (p=0.000). While average time of second stage of labor was 369.6 seconds for intervention group, it was 440.7 seconds for control group (p = 0.000). Mean baby's first minute APGAR scores were found 8.84 in the intervention group, and 8.73 in the control group. There was no statistically significant difference between the two groups (p> 0.05). Conclusions: This study showed that breathing exercises training in nulliparous is effective on reducing the perception of labor pain, and in shortening the duration of the second stage of delivery. Non-pharmacological methods begun to be applied in many areas of medicine as well as in delivery in recent years, and it provided reducing labor pain perception in women's. Breathing exercises which are one of the non-pharmacological methods for controlling labor pain are recommended for labor pain management, and for shortening duration of labor as an effective method.