İlkokul, ortaokul ve lise son sınıf öğrencilerinin internet bağımlılık düzeylerinin incelenmesi
A study of internet addiction levels of primary school, secondary school and high school final year stutents
- Tez No: 480345
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnternet, İnternet Bağımlılığı, Bağımlılık, Internet, Internet Addiction, Addiction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmada Malatya ili Yeşilyurt ilçesinde öğrenimlerini sürdüren ilkokul, ortaokul ve lise son sınıf öğrencilerinin internet bağımlılık durumları çeşitli değişkenlere göre incelenmiştir. Araştırmanın evrenini 2016-2017 eğitim- öğretim yılında Malatya İli Yeşilyurt İlçesi'nde bulunan devlet okullarından; 60 ilkokuldan 4199 son sınıf öğrencisi, 56 ortaokuldan 4227 son sınıf öğrencisi ve 37 liseden 3442 son sınıf öğrencisi olmak üzere toplamda 11868 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini evrende bulunan okullar içerisinden tesadüfi olarak seçilmiş; 35 ilkokuldan 1326 son sınıf öğrencisi, 24 ortaokuldan 859 son sınıf öğrencisi ve 17 liseden 799 son sınıf öğrencisi olmak üzere toplamda 2986 öğrenci oluşturmaktadır. Ulaşılan 2986 öğrenciden 2611'i değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmanın modeli ilişkisel tarama modelidir. Araştırmada, öğrencilerin internet bağımlılık düzeylerini tespit etmek amacıyla Günüç (2009) tarafından geliştirilen“İnternet Bağımlılığı Ölçeği”kullanılmıştır. Bu ölçek;“yoksunluk”,“ kontrol güçlüğü”,“işlevsellikte bozulma”ve“sosyal izolasyon”alt boyutlarından oluşmaktadır. Elde edilen verilerin analizinde t-testi, k-ortalama küme metodu, tek yönlü varyans analizi (One Way Anova) testi kullanılmıştır.“ANOVA”testi sonucunda anlamlı farklılaşmanın olduğu durumlarda farklılaşmanın hangi grup ya da gruplardan kaynaklandığını tespit etmek için“post-hoc”tekniklerinden“LSD”uygulanmıştır. Bu analizler“SPSS for Windows 22.00”istatistik paket programıyla bilgisayarda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada özetle şu bulgulara ulaşılmıştır: 2611 öğrenci içerisinden; 397'si (%15,2) bağımlı grupta, 1016'sı (%38,9) risk grubunda ve 1198'i (%45,9) bağımlı olmayan grupta yer almaktadır. Bu sonuçlar dikkate alındığında örneklemi oluşturan öğrencilerin çoğunluğunun“bağımlı olmayan grup”ta (%45,9) olduğu görülmektedir. Öğrencilerin cinsiyetlerine göre internet bağımlılığı puan ortalamaları arasında erkek adayların lehine anlamlı bir farklılaşma bulunmuştur. Öğrencilerin öğrenim gördükleri okul kademeleri ile internet bağımlılığı puan ortalamaları arasında lise son sınıf öğrencileri lehine anlamlı bir farklılaşma bulunmuştur. Öğrencilerin anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, anne ve baba mesleği ve ailenin aylık gelir durumuna göre internet bağımlılık puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılaşma görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, Internet addiction states of primary school, secondary school and high school final year students in Yeşilyurt district of Malatya province were studied according to several variables. The population of the present study, which is 11868 in total, is composed of 4199 final year students studying in 60 public primary schools, 4227 final year students studying in 56 public secondary schools, and 3442 final year students studying in 37 public high schools in Yeşilyurt district of Malatya province in 2016-2017 school year. The sample of the study, which consists of 2986 final year students in total, is 1326 final year students studying in 35 public primary schools, 869 final year students studying in 24 public secondary schools, and 799 final year students studying in 17 public high schools, which were selected randomly from the schools in the population. During data collection process, 2986 students were reached, and 2611 of them were included in data analysis. The design of the research is relational screening model. In order to determine the addiction level of students,“Internet Addiction Scale”, which was developed by Günüç (2009), was employed. This scale includes such sub-dimensions as“deprivation”,“control difficulty”,“functional deterioration”and“social isolation”. T-test, k-means clustering method and One Way ANOVA were used for data analysis. When significant differences were observed as a result of ANOVA test, LSD, a post-hoc technique, was conducted in order to determine from which group(s) these differences originate. All these analyses were computerized using SPSS for Windows 22.00 statistical package. In conclusion, the findings of the study are as follows: out of 2611 students, 397 (%15,2) were found to be in addicted group, 1016 (%38,9) in risky group, and 1198 (%45,9) in non-addicted group. Considering these results, it is seen that most (%45,9) of the students constituting the research sample are in non-addicted group. Furthermore, a significant difference was observed in favour of male students in terms of Internet addiction mean. On the other hand, a significant difference was not seen in students' Internet addiction mean in terms of mother's educational status, father's educational status, mother's and father's profession and family monthly income variables.