Metafizik - eğitim ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of metaphysics-education relationship
  1. Tez No: 480362
  2. Yazar: MURAT POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEREF GÜNDAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Metafizik, eğitim, metafizik-eğitim ilişkisinin değerlendirilmesi, Metaphysics, education, evaluation of metaphysics-education relation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Tez çalışmasında metafizik ve eğitim arasındaki ilişki gösterilmek ve bu ilişkinin önemine dikkat çekilmek istenmiştir. Bu anlamda yapısökümsel kavramsal analizle metafizik kavramından ne anlaşılması gerektiği geniş bir şekilde ortaya konmuştur. Önyargılardan, kavram karışıklarından temizlenmiş, arınmış bir“metafizik”tanımlamasının eğitime nasıl bir katkı sağlayacağı genel perspektiften sadece bir başlangıç olarak ortaya konmuştur. Bu amaçla tezin ilk bölümünde problemin durumu ve tezin araştırma yöntemleri belirtilmiştir. Devam eden bölümlerde metafizik, eğitim ve eğitim felsefeleri temel konu başlıkları konu edinilmiştir. Son bölümde metafizik-eğitim ilişkisinin değerlendirilmesine geçilmiştir. Bu tez çalışması literatüre dayalı kaynaklar taranarak yapısöküm yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tezin savunduğu fikir şudur: Metafizik kavramını, tarihsel süreç içerisinde aldığı olumsuz etkilerden sıyırarak bunun orijinal anlamının eğitime olan etkisinin gösterilmesidir. Ayrıca her şeyden daha önemli çıkarım ise şudur: Eğitim ile kazandırılmaya çalışılan bütün müspet hedeflerin, metafizik kavramının doğru anlaşılmasıyla daha iyi bir şekilde ortaya konulabilir olmasıdır. Bunların en dikkat çekeni ya da birincisi de hoşgörü ve ifade özgürlüğünün zorunluluğudur. Yani, insanın potansiyelinin her türden eylem ve ürünler koymasının ancak mutlak hakikatin müphem, belirsiz olmasıyla mümkün olabileceğidir.
Özet (Çeviri)
In the thesis study it is aimed to point out the relation between metaphysics and education and to pay attention to the importance of this relationship. In this sense, the deconstruction conceptual analysis reveals in broad terms what to be understood from the concept of metaphysics. It is only as a beginning from the general point of view what kind of a contribution the education of a“metaphysics”definition which has been cleansed from the prejudices of the concept mixes has been revealed. For this purpose, in the first part of the thesis, the condition of the problem and the research methods of the thesis are given. In the following sections, the topics of metaphysics, education and educational philosophy are covered. In the last part, evaluation of metaphysics-education relation has been started. In this thesis study, literature based sources were scanned and deconstruction method was used. The idea that we defend from the thesis: The metaphysical concept is to show the effect of the original meaning of education, which is subtracted from the negative effects it has taken in the historical process. It's also more important than anything else: All the positive targets that are tried to be gained by education can be demonstrated better by the correct understanding of the concept of metaphysics.The most striking or the first of these is the necessity of tolerance and freedom of expression. In other words, it is possible that the potential of human beings can put all kinds of actions and products only if the absolute truth is ambiguous and uncertain.