Lokman sûresi'nin konulu tefsiri
The topical exegesis of Luqman surah
  1. Tez No: 480419
  2. Yazar: ABDURRAHMAN NURSAÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Allah, Kur'an, Lokman Sûresi, Hikmet, God, Koran, Luqman Surah, Wisdom
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Lokman sûresi, Lokman (a.s.)'ın hikmetli nasihatlerinden bahsetmektedir. İçerisinde birçok inanç, ibadet ve ahlak ilkeleri bulunan ve Mekke döneminde inmiş bir sûredir. Sûrede 34 ayet vardır. Bu sûrede Allah'ın varlığı ve kudreti, daha çok tabiattaki yaratılış harikaları gözler önüne serilerek vurgulanır. Aynı zamanda günümüz modern ahlak sistemlerinin de öngördüğü birçok ahlaki ilke bu surede Lokman'ın oğluna verdiği öğütler içerisinde aktarılır. Lokman, bu sûrede adı iki defa zikredilen ve kendisine hikmet verildiği belirtilen önemli bir şahsiyettir. Onun oğluna verdiği öğütler bu sûrede zikredildiği gibi Kur'an'dan önceki döneme ait farklı eserlerde de farklı şekillerde aktarılmaktadır. Bu çalışmamız Lokman'ın kişiliği ve şahsiyeti ile Lokman sûresinin günümüze ışık tutan mesajlarla dolu ayetlerini araştırmaya yöneliktir.
Özet (Çeviri)
Luqman surah mentions about erudite advices of Luqman (a.s.). Surah includes a lot of principles about moralty, worship and belief. This Surah was revealed at Makkah. It has 34 signs ayaats. The existence of Allah and his might is stressed in this surah by giving many wonders of creation in the nature as an example. Many moral principles which the modern maralty systems accept today are also mentioned in this surah with the admonitions which were given by Luqman the Sage to his son. Luqman in this surah is a personality whose name was mentioned two times and was also given wisdom.The admonitions given by Luqman to his son is mentioned in this sure as they were mentioned in other books which belonged to the periods before Koran. Our aim with this study is to search Luqman's personality and the versus in this surah which shed light on today's world.