Ömer Nesefî tefsîr'inde mü'minûn ve Furkân sûrelerinin tahkîk ve değerlendirmesi
The edition and evaluation of mu'minun and Furqan chapters in commentary of Omar Nasafi
- Tez No: 591522
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ömer Nesefî, et-Teysir fi't-Tefsir, Mü'minun Sûresi, Furkan Suresi, Metod, Tahkik, Omer Nasafî, at-Taysir fi't-Tafsir, Surah Al-Mu'minun, Surah Al-Furqan, Method, Edition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Müfessirimiz, Ebu Hafs, Ömer b. Muhammed b. Ahmed b. İsmail b. Muhammed b. Ali b. Lokman Necmüddin en-Nesefi es-Semerkandi, pek çok ilim sahasında kıymetli eserler telif etmiştir. Bu eserlerden biri de bizim araştırmamızın konusunu oluşturan et-Teysir fi't-Tefsir adlı eseridir. Bu çalışmada Mü'minun ve Furkan surelerinin yer aldığı yazma nüshalar incelenmiş olup, bu sureler bağlamında Ömer Nesefi'nin tefsir metodu hakkında bir değerlendirme yapılmıştır. Tezimiz giriş kısmıyla birlikte üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı, önemi ve yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Ömer Nesefî'nin et-Teysîr fi'-Tefsîr'indeki Mü'minun ve Furkan surelerini yazarken uyguladığı Rivayet, Dirayet yöntemlerini ve Kur'an İlimlerini araştırdık. İkinci bölümde Mü'minun ve Furkan Surelerinin bulunduğu (114b-130a) ve (156b-171b) numaralı varakların tahkikli metni verilmiştir. Sonuç bölümünde ise incelememiz sonucunda ortya çıkan bulguları değerlendirerek okuyucuya sunduk.
Özet (Çeviri)
The interpreter, Ebu Hafs, Ömer b. Muhammed b. Ahmed b. İsmail b. Muhammed b. Ali b. Lukman Necmüddin en-Nesefi es-Semerkandi, compiled many valuable works in quite different disciplines. One of his works is the subject of this thesis. In this study, the hand-written versions of Surah Al-Mu'minun and surah Al-Furqan were edited to study Omer Nesefi's interpretation method of these surahs. This thesis has three parts. The introduction part includes information on the topic, the purpose, the importance and the method of this study. In the first part, we analyzed the riwaya and diraya methods and the Qranic sciences that and explained Umar an-Nasafi used when he wrote Surah Al-Mu'minun and Surah Al-Furqan in Al-Taysir fi 'Elm al-Tafsir The second part has the edited text of (114b-130a) waraqs that include Surah Al-Mu'minun and (156b- 171b) waraqs that include surah Al-Furqan. In the conclusion part, we evaluated the findings of our study and presented them to the reader.,