Ankara'da aşık tarzı şiir gelenekleri ve temsilcileri
In Ankara gallant style poem traditions and its leaders
  1. Tez No: 480425
  2. Yazar: METİN SAKINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM DURBİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, âşık, ozan, gelenek, şiir, Ankara, gallant, poet, tradition, poem
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 501
Özet
Âşık edebiyatının kökeninden hareketle; geleneğin gelişimi ve oluşumu ele alınarak; geleneğin bugünkü durumunu hakkında tespitlerde bulunmak amacıyla böyle bir çalışma yapılmıştır. Ankara'nın siyasi ve kültürel başkent oluşu bu çalışmayı daha da önemli kılmaktadır. Çalışma giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır: Giriş bölümünde; Ankara ve yöresi hakkında genel bilgiler, Âşık edebiyatının kökenleri, gelişimi ve oluşumu, Ankara'da âşık edebiyatı ortamlarının tespit edilip, anlatılması bilgileri üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde; âşık edebiyatı nazım biçimleri ve nazım türleri hakkında bilgi verilerek; seçmiş olduğumuz ozanların/âşıkların şiirlerinden örnekler sunduk. İkinci bölümde; Ankara'da âşık tarzı şiir geleneklerini incelediğimiz âşıklardan hareketle örneklendirme yoluna gidilmiştir. Geleneğin Ankara'daki durumu örneklerden hareketle tespit edilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde; gelenek açısından incelediğimiz kırk gelenek temsilcisi hakkında bilgi verdikten sonra şiirlerinden örnekler sunulmaktadır. Sonuç kısmında ise elde edilen bilgilerin gelenek ve günümüzde Ankara'daki durumunu aktarmayı amaçlayarak, çalışma sonucunda edindiğimiz kanaati paylaşmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Moving from the origin of gallant literature, considering the development and formation of custom. In order to detect current situation of custom such a study has been made. The study consists of entry and three main parts. In entry part; general information about Ankara and its area, origin, development and formation of gallant literature, determining of the areas of gallant literature and telling them are emphasized. In first part; by giving information about verse forms and verse kinds we submit samples from poets that we chose. In second part; moving from the gallants that we examined their poetry traditions in Ankara, surveying is made. The manner of tradition in Ankara is trieid to determine by using samples. In the third part; after giving about forty leaders of tradition that we have studied about tradition, samples from poems are presented. In conclusion part; the results obtained, tradition and in today intends to transfer the manner in Ankara, sharing the information reached at the end of the study has been wanted.