Kamu diplomasisi açısından RTÜK çalıştayları üzerine bir inceleme: Gelecekle iletişim çalıştayları
A research on the RTCS workshops in terms of public diplomacy: Workshops of the communication with future
  1. Tez No: 480429
  2. Yazar: RAED KHALEEL SHAKİR SABONCHI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Public Administration, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, RTÜK, Çalıştay, Gelecekle İletişim Çalıştayı, Public Diplomacy, RTSC, Workshop, Workshop of Communication with Future
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeye çalışan insanoğlu her geçen gün yeni bir teknolojik devrimle karşılaşmaktadır. İnternetin yaygınlaşması ve erişim olanaklarının kolaylaşması ile birlikte iletişim alanında büyük yenilikler ve kolaylıklar meydana gelmektedir. Kitle iletişim araçları, devletler tarafından her geçen gün daha fazla oranda propaganda amaçlı kullanılan birer araç haline gelmiştir. Bu çerçevede Türkiye'de medyanın, medya çalışanlarının ve iletişim fakültesi öğrencilerinin önemini bilen kurumlardan biri olan RTÜK, 2009 yılında genç iletişimcilere (Türkiye'nin iletişim fakültelerinde eğitim almakta olan yabancı uyruklu öğrencilere) yönelik Gelecekle İletişim Çalıştayları'nı başlatmıştır. Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Topluluklardan Türkiye'ye gelerek, Türkiye'nin farklı iletişim fakültelerinin; radyo, televizyon ve sinema, halkla ilişkiler ve tanıtım, reklamcılık ve gazetecilik gibi bölümlerinde eğitim alan yabancı uyruklu öğrencilerin (soydaş öğrenci, uluslararası öğrenci ve akraba topluluklarından gelen öğrenciler) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun destekleri ile Türkiye'nin uluslararası deneyiminden yararlanmak ve bahsedilen öğrencilerle ilgili bir bilgi havuzunun oluşturulması ve bu öğrencilerin tecrübe kazanmalarına yönelik çalışmalar sayesinde deneyim ve becerilerini arttırmanın yanı sıra ortak çalışmaya teşvik etmek için 2009 yılından itibaren ve her sene olmak üzere RTÜK tarafından Gelecekle İletişim Çalıştayları düzenlenmektedir. Yapılan bu çalışma kapsamında: kamu diplomasisi ve tarihi gelişimi, çalıştay kavramı ve çalıştayların kamu diplomasisi ile olan ilişkisi Gelecekle İletişim Çalıştayları ile ilgili düzenlenmiş olan anket çalışması sonucunda elde edilen verilerden yola çıkarak bugüne kadar RTÜK tarafından kesintisiz olarak yapılmış olan 8 ayrı Gelecekle İletişim Çalıştayı'nın kamu diplomasisi çerçevesinde değerlendirmesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
People who try to follow the technological advancements closely face with a new technological revolution day by day. Great innovations and conveniences emerge in communication area by getting easy of the access opportunities and becoming popular of the internet. Mass media has become a tool used for propaganda by the governments in each passing day. Within this framework, RTSC (Radio and Television Supreme Council) that knows the importance of the media in Turkey, media employees and students of communication faculty started 'Workshops of Communication with Future' in 2009 for the young communicators (foreign students who study in the faculty of communication in Turkey). Communication with Future Workshops have been organized since 2009 by RTSC to avail of the foreign students (cognate student, international students and related communities) who come from Turkish Republics with Turkish and Related Communities and study in the departments of communication faculties such as radio, television and cinema, public relations and publicity, advertising and journalism and also create an information repository about the students mentioned and encourage them for cooperation besides increasing their experience and skills. By looking at the data obtained from surveys about Communication with Future Workshops, this study includes the evaluation of public diplomacy and its historical development, the concept of workshop and the relation of the workshops with the public diplomacy within the context of 8 different 'Workshop of Communication with Future' by RTSC.