Hz. peygamber'in olağandışı hallerdeki uygulama ve tavsiyeleri ile ilgili rivayetlerin tahriç ve tahlili
İnvestigation and analysis of the hadiths concerning the practices and recommendations of the profet in extraordinary situations
- Tez No: 480433
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİL NAZLIGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Küsûf, İstiskâ, Korku, Kıtlık, Olağandışı, Tahriç, Hadith, Solar Eclipse, Fear, Scarcity, Extraordinary, İnvestigation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu tez, Hz. Peygamber'in olağan dışı hallerdeki uygulama ve tavsiyeleri ile ilgili hadisleri incelemektedir. Tarihin her döneminde İnsanlık Olağandışı ve tabiatüstü hadiselerle karşı karşıya kalmıştır. Bu olayların bazıları insanlarda korku, endişe veya hayranlık yaratırken; bazıları ise, doğurduğu sonuçlar itibarıyla birtakım toplumsal sorunların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, konusu ve kaynakları, olağan dışı kavramının tarifi, insan psikolojisine etkisi, Kur'an'da ve diğer dinlerde olağandışı durum üzerinde durduk. Birinci bölümde; Hz. Peygamber zamanında meydana gelen bazı olağandışı hâdiseler ve Hz. Peygamber'in tavrını, tavsiyelerini ele aldık. İkinci bölümde; Hz. Peygamber'in olağandışı durumlarda yaptığı ibadetlerle ilgili hadislerin tespit, tahriç ve tenkidi üzerinde durduk. Bu ibadetlerle ilgili mezheplerin görüşlerini ortaya koyduk. Yine Konuyla ilgili hadislerin sıhhat durumunu tespit etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the hadiths concerning the practices and recommendations of the Prophet Muhammad in extraordinary situations will be examined. Humanity has faced unusual and supernatural incidents in every period of the history. While some of these events create fear, anxiety or admiration in people, others have caused some social problems as a result. This study consists of an introduction and two chapters. In the introduction part, we have focused on the purpose of the study, the sources, the explanation of the concept of unusual, the effect on human psychology and the unusual situations in the Qur'an and other religions. In the first chapter, we have discussed some extraordinary events during the time of the Prophet Muhammad, and the attitude and advice of the Prophet Muhammad. In the second chapter, we have focused on the identification, argumentation and criticism of hadiths concerning the worship of the Prophet Muhammad in extraordinary circumstances. Also we tried to determine the reliability of the hadiths related to the subject.