Seyyid Usul Dergâhı haziresinde bulunan mezar taşları
Seyyid Usul Dergâh haziresinde located on the tombstones
  1. Tez No: 480440
  2. Yazar: HACER BULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI SAĞIROĞLU ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, Mezar Taşı, Hazire, Bursa, Grave Stone, Hazire
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Anadolu ve Balkanlar'daki Osmanlı mezarlıkları ve mezar taşları dün olduğu gibi bugünde sanat tarihi camiasının ilgisini çekmektedir. Bu yüksek lisans tezinin konusunu Bursa ili Altıparmak semtinde bulunan Seyyid Usul Dergâhı Hazinesi'ndeki Mezar Taşları oluşturmaktadır. Hazirede bulunan bütün mezar taşları kataloğa alınmıştır. Haziredeki 55 adet mezar taşı; Osmanlı Dönemi taş işçiliği ve süsleme bakımından dikkate değer niteliktedir. Tezin“Giriş”bölümünde araştırmanın amacı, önemi, yöntemi ve konuyla ilgili kaynaklar hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Seyyid Usul Dergahının geçmişi ve bugünkü durumu hakkında kısa bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde Türklerde mezar taşı yapma geleneği hakkında bilgi verilmiştir. Mezar taşı yapma geleneği İslamiyet öncesi ve İslamiyet sonrası olarak iki başlıkta anlatılmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölüm olan katalogda“Katalog”başlığı altında 55 adet mezar taşının fotoğraf ve çizim numarası, incelenme tarihi, günümüzdeki durumu, malzeme ve teknik, kitabenin okunuşu ve tarihi, mezar tipi, başlık ve tepelik mezar taşının genel tanımı gibi bilgilere yer verilmiş olup; her bir mezarın mimari özellikleri ve süslemesi ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Beşinci bölüm Değerlendirme olup bu bölümde kendi içerisinde Mezar Tipolojisi, Mezarı Oluşturan Unsurlar, Kullanılan Malzeme, Teknik ve Süsleme olmak üzere beş alt başlık halinde değerlendirilmiştir. Bu alt başlıklar da kendi içerisinde türlerine özelliklerine göre alt başlıklara ayrılıp değerlendirilmişlerdir. Altıncı bölüm olan Sonuç bölümünde, yapılan çalışma neticesinde elde edilen bilgiler göz önünde bulundurularak konu özetlenmiş ve sanat tarihi açısından elde edilen sonuçlar vurgulanmıştır. Tezin sonunda kaynakça, mezar taşlarının çizimi, çizim listesi fotoğraf listesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, as the Ottoman cemeteries and tombstones in Anatolia and the Balkans are yesterday, the history of art history are interested. The subject of this graduate thesis is the grave stones in Sayyid Usul Dervishes Hazire located in Altıparmak district of Bursa province. Hazire is the catalogs all the tonbstone. 55 tombstones in the hazire; The Ottoman Period is remarkable in terms of stone work and decoration. In the“Introduction”section of the thesis, detailed information has been given about the purpose of the research, the precaution, the method and the related resources. In the second part, brief information about the history and present state of Seyyid Usul Dergah was given. In the third chapter, information was given about the tradition of making tombstones in Turks. The tradition of making grave stones has been tried to be described in two chapters, pre-Islamic and post-Islamic. Under the heading“catalog”in the fourth chapter, information such as photograph and drawing number of 55 pieces of tombstone, date of examination, present situation, material and technique, reading and history of the book, grave type, title and general description of the tombstone are given; The architectural features and ornamentation of each tomb are described in detail. The fifth section is the evaluation and in this section it is evaluated as five subheadings including Grave Typology, Grave Constituent Elements, Used Materials, Technical and Decoration. These sub-headings are also divided into sub-headings according to their types and characteristics. In the Conclusion section, which is the sixth chapter, the subject is summarized by taking into consideration the information obtained from the study, and the results obtained in terms of art history are emphasized. At the end of the thesis, bibliography, drawing of tombstones, drawing list is included in the photograph list.