Kayseri ve yöresi tarih araştırmaları merkezi'ne kayıtlı hicri 1256 kuralar Kayseri kazasının Millet-i Ermeniyan'ın Defter-i nüfusu'nun cild-i evvelinin transkiripsiyon ve değerlendirilmesi
Kayseri and local history researchers center-registered hicri 1256rules of the Kayseri kazası millet-i Ermeniyan'ın Defter-i nüfusunu'nun cild-i evveli'nin transduction and evaluation
- Tez No: 480443
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBADİ ALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kayseri, Ermeni, Nüfus Defteri, Hane, Meslek, Erkek Nüfus, Kayseri, Armenian, Population, Households, Occupations, Male Population
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bünyesinde barındırmış olduğu Ermenilerin nüfuslarını incelediğimiz Kayseri, tarihin en eski zamanlarından beri pek çok uygarlığa beşiklik etmiş ve her dönemde önemini korumuştur. Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş; Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş; bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır. Türkler Anadolu'yu fethettikten sonra Şehre Kayseriye adını vermişler ve bu ad, Cumhuriyet dönemiyle birlikte Kayseri şeklini almıştır. Daha yakın zamanlara kadar yapılan araştırmalarda Osmanlı nüfusu, genellikle tahrir ve temettuat defterlerinden yola çıkılarak tespit edilmeye çalışılmıştır. H-1246 nüfus sayımı, Osmanlı Devleti'nin ilk modern nüfus sayımı olarak kabul edilen ve bu sayımın kaydedildiği Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ndeki nüfus defterleri, 2010'dan sonra araştırmacıların hizmetine sunulmuştur. Transkript ettikten sonra değerlendirmeler yaptığımız ve sadece erkeklerin kaydedildiği, H- 1256 Kuralar Kayseri Kazası'nın Millet-i Ermeniyanın Defter-i Nüfusunun Cild-i Evveli“Yörenin nüfusu, meslekleri ve daha birçok yönden”ayrıntılı bilgiler içermektedir. Çevirisini yaptığımız nüfus defterinde, Kayseri Kazası'nda yaşamış olan erkek Ermeni nüfusu sayılmıştır. Sırasıyla bu nüfusun; hane sayıları, hanedeki erkek nüfus sayıları, yaş durumları, fiziksel özellikleri( uzun boylu- ak sakallı-sarı bıyıklı- ter bıyıklı- şab-ı emred vb.) kişilere verilmiş olan isimler, kullanılan lakaplar, icra edilmiş olan meslekler, cizye vergisi vermekle yükümlü olan kişi sayıları belirtilmiştir. 1256 Kuralar Kayseri Kazası'nın Millet-i Ermeniyanın Defter-i Nüfusu transkript edildikten sonra her mahalle kendi içinde değerlendirilmiştir. Eser başta sosyologlar olmak üzere, Kayseri'de yaşamış olan Ermenilere ait yukarıda zikredilen bilgilere ulaşmak isteyen araştırmacılar için kayak kitap niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
We examine the Armenians population is hosted within Kayseri, many civilizations since ancient times in history in the crib and each semester has kept its importance. The oldest name of the city, Mazaka continued until the Roman era in the sense of the city during the reign of Emperor of Rome City Kaisareia megaw this name was used in the form of water pipe which was Kaysariya. After conquering Anatolia, Turks the city named Caesarea and this name the Republic has taken the shape of Kayseri with. More recently Alzheimer's research as the population of the Ottoman Empire generally to determine on the basis of tahrir and temettuat book. H-1246 census, the first modern census of the Ottoman Empire is considered to be and that number is saved to my Prime Minister's Ottoman population in books Archive, after researchers in 2010. After the transcript evaluation, we do and only men are recorded, H- 1256 Kuralar Kayseri Kazası'nın Millet-i Ermeniyanın Defter-i Nüfusunun Cild-i Evveli (H-1256 Kirdar Kayseri's Cild-i Evveli of the Book-i Population of the Millet-i-Armenian) It contains detailed information on the population, occupation and many other aspects of the event. In the population book we made. The Armenian population of the men who lived in Kayseri Kazası was counted. This population, respectively; number of households, number of male population, age status, physical characteristics (tall-bearded-yellow-mustache-mustache-shredded etc.) the names given to the persons, the nicknames used, the professions executed, and the number of persons who are obliged to pay the tax amount. 1256 The Book-i Population of the Millet-i-Armenian of the Kayseri Kurseri Accident has been evaluated in each neighborhood after the transcript. The work is a ski book for researchers who want to reach the above-mentioned information about Armenian, especially sociologists, who lived in Kayseri.