DNA metiltransferaz inhibitörü sülfametazinin strigolaktonların biyosentezine katılan gen anlatımları üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of sulfamethazine, DNA methyltransferase inhibitors, on the expression levels of genes involved in strigolactones biosynthesis
  1. Tez No: 480500
  2. Yazar: ÖZGE EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL MELİK TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Strigolaktonlar, Sülfametazin (SMZ), DNA Metilasyonu, Strigolactones, Sulfamethazine (SMZ), DNA Methylation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu tezde, Arabidopsis thaliana türünde Strigolakton (SLs) biyosentezi ve DNA metilasyonu arasındaki ilişki DNA metiltransferaz inhibitörü olan Sülfametazin (SMZ) aracılığı ile araştırılmıştır. SLs sürgün ve kök dallanmasını düzenleyerek bitki mimarisini kontrol eden yeni keşfedilmiş karotenoid kökenli bir bitki hormonudur. A. thaliana türünde SLs biyosentezinden bir beta-karoten izomeraz (ATD27), iki karotenoid cleaveage enzimi (MAX3 ve MAX4) ve bir sitokrom P450 monooxygenase (MAX1) enzimi sorumludur. SLs ilk kez simbiyotik ve parazitik etkileşimler ile ilgili çalışmalarda ortaya çıkarılmıştır. DNA metilasyonu, bir metil grubunun sitozin nükleotidine eklenmesi sonucunda meydanagelen epigenetik bir değişimdir. Sülfametazin (SMZ) bir çeşit DNA metilasyon inhibitörüdür. Çalışmada, SMZ ile muamele edilmiş bitkilerde SLs biyosentezinde görevli MAX4 ve sinyal iletiminden sorumlu D14 genlerinin anlatımları araştırılmıştır. Bitkiler içerisinde 50 µM SMZ ilave edilmiş veya hiçbir katkı yapılmamış Murashige Skoog (1962) besin ortamlarında yetiştirilmiştir. Bu çalışma ile ilk kez, SLs biyosentezi ve algılanmasında epigenetik süreçlerin etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relationship between Strigolactones (SLs) biosynthesis and DNA methylation in Arabidopsis thaliana have been investigated using SMZ as DNA methyltransferase inhibitor. SLs are recently discovered carotenoid derived plant hormones that control plant architectureby coordinating root and shoot branching. In A. thaliana, a beta carotene isomerase (AtD27), two carotenoid cleavage (MAX3 and MAX4) and a cytochrome P450 monooxygenase (MAX1) enzymes are responsible for SLs biosynthesis. SLs have been revealed with studies on symbiotic and parasitic interactionsfor the first time. DNA methylation is an epigenetic modification as a result of a methyl group addition to a cytosine in DNA helix. Sulfamethazine (SMZ) is a kind of DNA methylation inhibitor. In the study, the gene expression levels of D14 and MAX4 responsible for signaling and biosyntesis of SLs respectively, were investigatedin SMZ treated plants. Plants were cultured in Murashige Skoog (1962) medium with or without 50 µM SMZ. With this study, the effects of epigenetic processes on SLs biosynthesis and perceptionwere examinedfor the first time.