Metal organik kafes yapıların (MOF) yemeklik ham yağ saflaştırmada kullanımlarının araştırılması
Research on the metal organic frameworks (MOFS) for the edible crude oil purification
- Tez No: 480535
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal Organik Kafes Yapılar (MOF), Ham Yağ, Saflaştırma, Adsorban, Metal Organic Cage Structures (MOF), Crude Oil, Purification, Adsorbent
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Metal organik kafes yapılar (MOF), gıda sanayinde sınırlı çalışmalarda kullanılmıştır. Özellikle farklı topoğrafik ve yapısal özellikler taşıyan, yüksek porozite ve yüzey alanına sahip MOF'ların, bu tez çalışmasıyla birlikte yemeklik yağ rafinasyon basamaklarından biri olan ağartma (renk açma) işlemi ile fiziksel rafinasyon işleminde kullanılabilirliği araştırılmıştır. MOF'ların ticari veya benzer doğal killere göre çok daha düşük konsantrasyonlarda ve sıcaklıklarda tekrarlı kullanımlarının sağlanması da amaçlanmıştır. Topoğrafik ve yapısal özellikleri birbirinden farklı olan 7 adet MOF literatüre dayanarak gram seviyesinde sentezlenmiştir. MOF'larla karşılaştırmak için 3 doğal adsorban kullanılmıştır. 10 adet farklı porlu maddenin degumme edilmiş ham ayçiçeği yağının saflaştırılmasındaki etkenliği test edilmiştir. Bunun için 2 katım oranı ile 2 karıştırma süresi belirlenerek degumme ham ayçiçek yağına muameleler uygulanmış, adsorbanların tekrarlı kullanımlarına dair çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarakta adsorban katım oranı ve karıştırma süresi arttıkça yağda beklenen iyileştirmenin de arttığı görülmüştür. Beş kez kullanıma kadar adsorbanların oldukça etkili oldukları ve tekrarlı kullanımlarının mümkün olduğu ortaya konulmuştur. Elde edilen sonuçlar ışığında ise MOF'ların, yemeklik ham yağ saflaştırmada bugüne kadar uygulanagelen işlemlere alternatif ve güvenilir yeni bir kaynak oluşturabildiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Metal organic cage structures (MOF) have been used in limited studies in the food industry. MOFs with different porosity and surface area with different topographic and structural features have been investigated for their use in physical refining process with bleaching (coloring) process which is one of the cooking oil refining steps with this thesis study. It is also intended to provide repeated use of MOFs at much lower concentrations and temperatures than commercial or similar natural kernels. 7 MOFs with different topographic and structural features were synthesized at gram level based on the literature. Three natural adsorbents were used to compare with MOFs. The efficacy of purifying crude sunflower oil from 10 different porcelains has been tested. For this, 2 mixing ratios were determined with 2 ratios and the treatments of crude sunflower oil were applied and studies on the repeated use of the adsorbents were carried out. As a result, as the adsorbent addition rate and mixing time increased, the expected improvement in oil also increased. It has been demonstrated that adsorbents are as effective as repeated use five times and that their repeated use is possible. In the light of the results obtained, it has been shown that MOF can create a new and reliable alternative source of the operations that have been carried out in the purification of edible crude oil.