Göçün kentleşme üzerindeki etkileri: Van örneği
Effects of migration on urbanization: Example of Van
- Tez No: 480713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MENAF TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Göç, Kentleşme, Kentsel Uyum, Kentsel Faaliyetlere Katılım, Sosyal Uyum, Van, Migration, Urbanization, Urban adjustment, Participation in urban activities, Social adjustment, Van
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmanın amacı ilk olarak Van'a çevre illerden göç etmiş bireylerin kentte kalış sürelerini ve kentsel bütünleşme durumlarını saptayarak kentleşme ile göç arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. Yapılmış olan alan araştırmasının bulgu ve sonuç kısmına geçmeden önce, göç ve kentleşme olgularının tarihsel ve özellikle toplumsal boyutları kentlileşme bağlamında ele alınmıştır. Alan araştırmasında ise, örneklem olarak Van kentinin en fazla göç alan ilçeleri olan Tuşba, Edremit ve İpekyolu ilçeleri seçilmiştir. Örneklem, Van'a yoğun olarak yapılan kırsal göçlerin kent üzerindeki etkilerini görmemizi sağlamıştır. Araştırmada sayısal oran vermeye imkân sağlayan güvenilebilirliği ve genellenebilirliği yüksek olduğu için niceliksel yöntem tercih edilmiştir. Çalışma sosyal olguları içerdiği için sosyal olguları bağlı bulundukları çevre içinde anlayıp araştırmaya çalışan yorumlayıcı anlayışı temel alan niteliksel araştırma yöntemi niceliksel araştırma yöntemine ek olarak tercih edilmiştir. Van'a göç eden bireylerin genellikle çevre illerden olması sebebiyle kültürel açıdan farkın az olduğu varsayımından hareket edilmiştir. Göç edenlerin kentte kalış süreleri ile kentsel uyumları, kentsel faaliyetlere katılım ve temsil durumları ve de son olarak kentteki sosyal uyumları ve yaşamları arasında doğru bir orantı olduğu temel hipotezinden hareketle, alan araştırmasında edinilen bulgular %95 güven düzeyinde edinilmiştir. Sonuçlarda ise; kentte farklı kalma sürelerine sahip katılımcıların kentsel faaliyetlere katılım ve temsil ölçeğinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa sahip olduğu bulgulanmıştır. Grupların kentsel faaliyetlere katılım ve temsil ölçeği ortalama değerleri incelendiğinde; en düşük ortalama değer kentte 1 yıldan az kalanlar iken, sırasıyla 16 yıldan fazla, 11-15 yıl, 1-5 yıl ve 6-10 yıl şeklindedir. Daha açık bir ifade ile kentte 6-10 yıl arası ikamet edenler diğer tüm gruplara göre daha fazla kentsel faaliyetlere katılım ve temsil göstermektedir. Kentsel faaliyetlere katılım ve temsil kentte 6-10 yıldan daha fazla ikamet eden katılımcılarda ve daha az ikamet eden katılımcılarda da azalmaktadır. Kentlilik bilinci ve kent kültürü ölçeğinde de kentte farklı ikamet sürelerine sahip katılımcılar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulgulanmıştır. Kentte kalma süreleri artıkça ortalama değerlerinde arttığı görülür. Yani katılımcıların kentte kalma süreleri artıkça kentlilik bilinci ve kent kültürü artmaktadır. Sosyal yaşam ve uyum ölçeğinde kentte farklı kalma sürelerine sahip katılımcılar arasında %95 güven düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is first to analyze the relationship between migration and urbanization by determining the living periods and urban adjustment statuses of individuals who have migrated to Van from neighboring provinces. Before moving on to the findings and conclusion stage of the field research, firstly historical and especially societal dimensions of migration and urbanization are discussed from a point of urbanization. In the field research, as the highest immigrant receiving districts of Van; Tuşba, Edremit, and İpekyolu are selected as examples. These examples allow us to see the effects of migration from rural areas on urban areas which is very common in Van. In the study, a quantitative method was preferred since it allows providing numerical rates and can be highly trustable and generalizable. Since the study includes social phenomena, in addition to the quantitative method, a qualitative method which tries to understand and research social phenomena in their affiliated environment is also preferred. As the main hypothesis is that immigrants are usually from the surrounding provinces and therefore the cultural difference is little, based on the hypothesis that migrants have a direct proportion between the duration of the stay of migrants and their urban adjustment rates, participation and representation rates in urban activities, their social adaptations in the city, and their lives, findings (acquired at 95% confidence level) and results obtained in the field research showed that the participants with different staying durations in the city had a statistically significant difference in participation and representation scale in urban activities. When the average values of the participation and representation scale for the urban activities of the groups are examined; while the lowest average value belongs to those who stayed less than one year in the city, it continues as more than 16 years, 11-15 years, 1-5 years and 6-10 years respectively. In a clearer sense, residents between 6-10 years in the city participate and represent more urban activities than all other groups. Participation and representation in urban activities is also diminishing among participants who are residing in the city for more and also less than 6-10 years. Statistically significant differences were found among the residents with different residence times in the city in urban awareness and urban culture scale. It is seen that while the residency duration is increased, the values are also increased. In other words, the duration of the participants' stay in the city is increasing the urban awareness and urban culture. There was no statistically significant difference among the participants who had different durations in the city in terms of social life and adjustment scale, with 95% confidence level.