Göçmenlerin kentle bütünleşmesi: Bursa-Bulgaristan göçmenleri örneği
Integration of the immigrants with the urban-An example of immigrants from Bulgaria to Bursa
- Tez No: 622321
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Kent, Kentleşme, Odak Grup Görüşmesi, Migration, Immigrant, City, Urbanization, Focus Group Meeting
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Dünya tarihinde, ekonomik, kültürel, siyasi ve çevresel nedenlerle toplumsal yaşamı derinden etkileyen birçok göç hareketi yaşanmış ve yaşanmaktadır. Bireysel, grup ya da kitlesel olarak yaşanan bu göç hareketlerinin temelinde, insanların daha iyi bir yaşam sürdürebilme isteği bulunmaktadır. Yaşanan göç hareketleri ile birlikte kentler de“insan”gibi canlı bir varlık haline gelmiş ve içinde yaşayan insanların özelliklerinden etkilenerek yıllar itibariyle değişimlere uğramıştır. Kentlere göç eden toplumların, bireylerin ilk etapta aynı bölgelerde yaşadığı ve bu yerlerde kendi örf adetlerini, geleneklerini uygulayarak yaşanılan kentte ve yerli halkla etkileşim içinde olduğu yadsınamaz. Göç, göç nedenleri, kent, kentleşme ve göçün kentleşme üzerindeki etkilerinin Türkiye'de yaşanılan bir örnekle inceleneceği bu çalışmada, 1980'li yıllarda sınır dışı edilerek Bulgaristan'dan Bursa'ya göç eden göçmenlerin, kente uyumu ve kentleşme üzerinde etkileri değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In world history, there have been several immigration movements which effected communal living because of economic, cultural, political and environmental issues. On the basis of these individual, group or mass immigration there is a willingness of the people's living better life. Along with these immigration movements, cities have become humanlike and they have undergone changes influenced by the features of the people living in it. The individuals of the communities immigrated to cities, in the first place, lived in the same regions and it is undeniable that in these regions they interacted with the city and its inhabitants by carrying out their own customs and traditions. In this study, immigration, reasons of immigration, urbanization, urbans and the effects of immigration on the urbanization, with an example experienced in Turkey, are examined . The effects of immigrants, deported from Bulgaria to Bursa in 1980s, on urban adaptation and urbanization are evaluated in this study.