EBA(eğitim bilişim ağı)' nın kullanım amacı, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
EBA (Educational information network) 's intended use, problemsand solutions proposed
- Tez No: 480725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: EBA, FATİH projesi, Eğitim teknolojisi, e-Öğrenme, EBA(educational information network), FATIH Project, Education technology, e-learning
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın genel amacı ortaokul öğretmenlerinin EBA (Eğitim Bilişim Ağı)' yı kullanım amacını, karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu Kahramanmaraş ili Onikişubat, Dulkadiroğlu, Andırın, Göksun, Elbistan, Afşin ve Pazarcık ilçelerindeki devlet okullarında görev yapan 164 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma nitel araştırma desenlerinden olgubilim deseninde hazırlanmıştır. 2016-2017 eğitim öğretim yılında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak çalışma verileri elde edilmiştir. Araştırma kapsamında verilerin iç geçerliğini ve güvenirliğini artırmak için üye kontrolü yapılmıştır. Görüşme yoluyla toplanan verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ortaokul öğretmenleri EBA hakkında bilgi sahibi olduğu konuları videolar, sunular ve kazanım testleri olarak belirtmişlerdir. Öğretmenler, EBA' yı kullanım amaçlarının öğretim, sınavlara hazırlık, içeriklerden faydalanma ve etkileşimeğlence olduğunu ve EBA' yı sık kullanmadıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenler, EBA kullanımında donanım-altyapı eksikliği ve içeriklerin yetersiz olması gibi sorunlarla karşılaştıklarını ifade etmişlerdir. Görüşmeciler, öğrenci ve öğrenci velilerinin EBA hakkında yeterli bilgilerinin olmadığını ifade ederken meslektaşlarının EBA hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarını belirtmişlerdir. Ayrıca EBA' nın eğitim öğretim açısından kısmen etkili ve verimli olduğunu ifade etmişlerdir. EBA içeriklerinin arttırılması, altyapı sorunlarının giderilmesi eğitim öğretimin daha etkili ve verimli olmasını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the purpose of secondary school teachers' using of EBA (Education Information Network), the problems they have in using EBA, and the proposals for solutions. The research group has 164 secondary school teachers working in state schools in Onikişubat, Dulkadiroğlu, Andırın, Göksun, Elbistan, Afşin and Pazarcık districts of Kahramanmaras province. In this research, interview technique, one of the qualitative research methods, is used. In 2016-2017 academic year, research data are obtained by using semi-structured interview form. Within the scope of the research, member control is carried out to increase the internality and reliability of the data. Descriptive analysis method is used in the analysis of collected data through interviews. As a result of the research, secondary school teachers state that they have knowledge about videos, presentations and acquisition tests in EBA. Teachers state that their purpose of using EBA is teaching, preparing students for exams, benefiting from contents and interaction-entertainment. The members of this research group state that they do not use EBA frequently. Teachers state that they have some problems such as lack of hardware-infrastructure and inadequate content in using EBA. When secondary school teachers state that their colleagues have sufficient information about EBA, they state that students and student parents do not have enough information about EBA. They also express that EBA is partly effective and productive in terms of education and teaching. Increasing the content of EBA, solution of infrastructure problems can make education and teaching more effective and efficient.