Fen bilimleri öğretmenlerinin ve ortaokul öğrencilerinin Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kullanım durumunun ve görüşlerinin incelenmesi
Investigation of the use and opinions of science teachers and middle school students on the Educational Informatics Network (EBA)
  1. Tez No: 969284
  2. Yazar: BANU OKUR BAYAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUTLU NİSA ÜNALDI CORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilimleri öğretmenleri, Eğitim Bilişim Ağı (EBA), Eğitim teknolojisi, Science teachers, Education information Network (EIN), Educational technology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde teknoloji yaşamın her alanında belirleyici bir rol üstlenmekte ve eğitim süreçlerini de doğrudan etkilemektedir. Türkiye'de eğitim ile teknolojinin uyumlaştırılması amacıyla çeşitli projeler yürütülmekte olup, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) bu projeler arasında öne çıkanlardan biridir. Özellikle 2019 pandemi döneminde EBA'nın yoğun olarak kullanılması, platformun işlevselliğinin incelenmesini gerekli kılmıştır. Bu araştırmanın amacı, Fen Bilimleri öğretmenleri ve öğrencilerinin EBA kullanım durumlarını ve platform hakkındaki görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırma, nitel araştırma deseninde yürütülmüş olup veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Katılımcılar, İstanbul ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan 20 Fen Bilimleri öğretmeni ile farklı sınıf düzeylerinden 20 ortaokul öğrencisinden oluşmaktadır. Katılımcı seçiminde amaçlı örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Görüşme formlarının geçerliliğini sağlamak amacıyla 4 öğretmen ve 4 öğrenci ile pilot uygulama yapılmış, uzman görüşleri doğrultusunda gerekli düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulgularına göre öğretmenler, EBA'nın ders içeriklerini destekleyici, öğrencilerin konuları tekrar etmelerine yardımcı ve görselliği artırıcı bir işlev üstlendiğini belirtmiştir. Bununla birlikte, teknik altyapı yetersizlikleri, içeriklerin sınırlı oluşu ve kullanıcı dostu olmayan sistem yapısı önemli sorunlar olarak dile getirilmiştir. Öğrenciler ise EBA'yı çoğunlukla öğretmen yönlendirmesiyle kullandıklarını, bireysel kullanım düzeylerinin düşük kaldığını, içeriklerin daha etkileşimli ve eğlenceli hâle getirilmesi hâlinde platformu daha fazla tercih edebileceklerini ifade etmiştir. Sonuç olarak, EBA'nın eğitim sürecine katkı sağlayan önemli bir dijital öğrenme platformu olduğu, ancak mevcut hâliyle hem öğretmenlerin ders planlamasında hem de öğrencilerin bireysel öğrenme süreçlerinde tam anlamıyla yeterli olmadığı görülmüştür. Daha etkili bir eğitim aracı olabilmesi için içeriklerin güncellenmesi ve çeşitlendirilmesi, teknik altyapının güçlendirilmesi, kullanıcı deneyimini artıracak iyileştirmelerin yapılması, öğretmen ve öğrenci geri bildirimlerine dayalı sürekli geliştirme süreçlerinin işletilmesi ve etkileşimli içeriklerin artırılması gerekmektedir. Bu doğrultuda yapılacak iyileştirmelerin, öğretmenlerin ders sürecini daha verimli planlamalarına ve öğrencilerin platformu bağımsız bir öğrenme aracı olarak benimsemelerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, technology plays a decisive role in every aspect of life and directly influences educational processes. In Turkey, various projects have been implemented to integrate education and technology, among which the Educational Informatics Network (EBA) is one of the most prominent. Especially during the 2019 pandemic period, the intensive use of EBA made it necessary to examine the platform's functionality. The purpose of this study is to explore the usage patterns of Science teachers and students regarding EBA and to reveal their opinions about the platform.This research was conducted using a qualitative research design, and semi-structured interview forms were employed as data collection tools. The participants consisted of 20 Science teachers working in public schools affiliated with the Ministry of National Education in Istanbul and 20 middle school students from different grade levels. Purposeful sampling was used in the selection of participants. To ensure the validity of the interview forms, a pilot study was conducted with 4 teachers and 4 students, and necessary revisions were made based on expert opinions. The collected data were analyzed through content analysis.According to the findings, teachers stated that EBA supports course content, helps students review subjects, and enhances visual learning. However, they also pointed out significant problems such as insufficient technical infrastructure, limited content, and a system that is not user-friendly. Students, on the other hand, reported that they mostly used EBA under teacher guidance, that their individual use was relatively low, and that they would be more inclined to use the platform if the content were more interactive and engaging.In conclusion, EBA is regarded as an important digital learning platform contributing to the educational process, but it is not fully sufficient for either teachers' instructional planning or students' independent learning. For EBA to become a more effective educational tool, it is necessary to update and diversify the content, strengthen the technical infrastructure, improve user experience, ensure continuous improvement processes based on user feedback, and increase the amount of interactive materials. Such improvements are expected to enhance teachers' ability to plan more efficient lessons and encourage students to adopt EBA as an independent learning tool.