Sosyal medya üzerinden yapılan reklamların tüketici satın alma niyetine etkisi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi öğrencilerine yönelik bir araştırma
The effect of advertisements through social media on consumer purchase intention: A research on students of Recep Tayyip Erdoğan University
  1. Tez No: 480748
  2. Yazar: HAYDAR ÖZAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED ASIF YOLDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, reklam, tüketici reklam algılamaları, satın alma niyeti, Social media, advertisement, consumer perceptions of advertisements, purchasing intentions
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Gelişen internet teknolojileriyle beraber sosyal medya, insanların günlük hayatlarının içerisine hızlı bir giriş yapmış ve vazgeçilmez hale gelmiştir. İnsanların internete ulaşabildiği her noktada bağlanabildiği sosyal medya, diğer kişilerle ve topluluklarla iletişim kurulabilmesine de olanak sağlamıştır. Sanal arkadaşlıklarla beraber birçok ses, video ve dosya gibi paylaşımlar yapılabilen sosyal medya, insanların internet üzerinden alış veriş faaliyetlerini de şekillendirmiştir. Firmaların etkin olarak kullandığı sosyal medya araçları hedef kitlelere ulaşılmasında hem daha kolay hem de daha az maliyetli olması, sosyal medya içerisindeki reklam faaliyetlerinin de hızla artmasını sağlamıştır. Dolayısıyla firmalar sosyal medyayı normal kullanıcılar gibi aktif olarak takip etmekte ve sosyal medyaya vermiş oldukları reklamlar ile tüketicinin satın alma davranışlarını etkilemeye çalışmaktadırlar. Bu çalışma kapsamında sosyal medya üzerinden yapılan reklamların tüketici satın alma niyetine etkileri hakkında bir inceleme ve değerlendirme sunulmaya çalışılmıştır. Sosyal medyaya verilen reklamlarda tüketicilerin reklamlardan algıladığı bilgilendirme, eğlence, güvenilirlik ve rahatsız edicilik faktörlerine göre satın alma niyetine etkisi incelenmiştir. Bilgilendirme, eğlence ve güvenilirliğin tüketici satın alma niyetini pozitif etkilediği, rahatsız edicilik faktörünün ise negatif etkilediği ortaya çıkmıştır. Ayrıca bu faktörlerin hangisinin daha fazla satın alma niyetine etkisi olduğunu anlayabilmek için birbirleriyle de karşılaştırılmıştır. Bu sonuca göre ise en fazla güvenilirlik faktörünün tüketicilerin satın alma niyetini etkilediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social media has suddenly appeared in people's daily lives and become indispensable due to developing internet technologies. People can connect to the social media wherever they can access the internet and this enables them to communicate with other people and communities. Along with providing people to make virtual friends and to share many audio, video and files, social media has also shaped the shopping activities on the internet. To reach the target audience by means of social media tools is both easier and cheaper, which has caused companies' advertising activities in the social media to increase rapidly. Therefore, companies actively follow the social media like regular users and try to influence the buying behaviors of consumers through the advertisements they give to social media. Within the scope of this study, an examination and evaluation of the effects of advertisements through social media on consumer purchasing intentions was tried to be presented. In the study, the effect of advertisements on purchasing intention was examined according to the information, entertainment, credibility and irritation factors that consumers perceive from advertisements. It was revealed that information, entertainment and credibility factors have a positive effect on consumer purchasing intention, while irritation factor has a negative effect. These factors were also compared with each other to determine which of them has the most effect on purchasing intentions. The finding indicates that the advertisements with credibility affect consumer purchasing intentions more than the other advertisement types.