İşyeri sahiplerinin perspektifindenkentlerde yayalaştırma projelerini etkileyen faktörler: Erzincan örneği
The factors which effect pedestrianisation projects from the perspective of the owners of the business: The case of Erzincan
  1. Tez No: 480749
  2. Yazar: ABDULSAMET DİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK HERGÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yayalaştırma, Trafik, Kent, Motorlu Araçlar, Yaya, Yaya Bölgesi, Pedestrianisation, Traffic, Urban, Motor Vehicles, Pedestrian, Pedestrian Zone
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber sayısı artan motorlu araçlar, kent hayatını olumsuz etkilemektedir. Bu probleme çözüm bulmak için yerel yönetimler yıllardır kent planlarında, trafik kurallarında ve ulaşım sistemlerinde birçok düzenlemeler yapmışlardır. Bunların en önemlilerinden olan yayalaştırma, giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Fakat kentlerde yıllardan beri var olan yapısal düzeni değiştirmek çok kolay olmadığından, yayalaştırmanın uygulanması da kolay değildir. Bu çalışmada yayalaştırma yaparken hangi faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiği incelenmiş ve bu faktörlerden hangilerinin yayalaştırmanın yapıldığı bölgedeki işyeri sahiplerinin yayalaştırmaya verdiği desteği etkilediği ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Öncelikle yayalaştırmayla ilgili literatür taranmış ve farklı yayalaştırma türleri incelenmiştir. Buradan yola çıkılarak bir kuramsal çerçeve ve araştırma modeli oluşturulmuştur. Modeli test etmek üzere, 5'li likert ölçeğiyle hazırlanmış bir anket kullanılmıştır. Katılımcıların belirlenmesi için veriyi toplayan kişinin belirli bir alanı seçtiği anket odak (focal) örneklem metodu 161 katılımcıya uygulanmıştır. Test edilen toplam 6 hipotezden 3'ü kabul edilirken, 3'ü kabul edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing the number of motor vehicles with the improving technology of today effect the urban life negatively. In order to find a solution to this problem, local authorities have been doing a lot of regulations in their urban plans, traffic rules, and transportation system for many years. The pedestrianisation, which is one of the most important of these, has gaining more importance gradually.But because it is not so easy to change existing stractural system for many years in urbans, it is not also easy the application of pedestrianisation. In this study, it was searched which factors must be considered when pedestrianize and it was tried to find out which of these factors effect the support of the owners of the business in the area where is pedestrianized. First of all, the literature, which is related to pedestrianisation and different types of it, was searched. Starting from here, a theoretical framework and researching model was formed. To test the model a survey, which is prepared in 5 point likert scale, was used. Focal sampling method ,which the data collector determine a specific area to choose the participants, was applied to 161 participants. From the tested hypotheses, 3 of them are accepted, 3 of them are refused.