Küresel krizin tekstil sektörüne etkisi: Denizli örneği
The implact of the global crisis on the textile sector: Denizli example
- Tez No: 480758
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL TUNCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dünya Ekonomisi, Türkiye Ekonomisi, Denizli Ekonomisi, Tekstil Sektörü, Büyüme, İthalat, İhracat, World Economy, Turkey Economy, Denizli Economy, Textile Sector, Growth, Import, Export
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı: Denizli kentinin geçmişten günümüze içinde bulunduğu ekonomik konjoktürden nasıl etkilendiği ve Türkiye ekonomisindeki tekstil sektörünün ne kadar payı olduğunu ortaya koymaktır. Ayrıca bölge ekonomisinde gelişen ve gelişmekte olan sanayinin önemli bir parçası haline gelmesini gerek devlet teşvikleri gerekse serbest dış ticaret koşullarında üretimin ve yatırımın nasıl şekillendiğini ele almaktır. Kent ekonomisi ekonomik politika ve dış piyasalardan zaman zaman etkilenerek dalgalansa da sürekli anlamda gelişim göstermektedir. Tekstil sektörü 2200 yıllık geçmişe dayanmaktadır. Ekonomi konjoktürel dönemlerde de girişimci firmalar sayesinde etkiyi en aza indirgeyerek etkilenmiş ve gelişmesine devam etmiştir. Türkiye ve dünya ekonomisinde yerini alan tekstil sektörü uygulanan kalkınmacı devlet politikaları ile de şekillenerek geçmişten günümüze yerini almış ve ulaşımın gelişmesi ile ihracat rakamlarını arttırmıştır.1997 yılında meydana gelen krizden olumsuz etkilense de bu krizden zararı en aza indirgeyerek çıkmıştır. 2000'li yıllarda meydana gelen Mortgage krizinden Türkiye ve Denizli ekonomisi olumsuz etkilenmiştir. Sonuç olarak; Denizli'de tekstil sektörü rakamları dönem dönem dalgalanma yaşasa da rakamlar ihracat oranlarında her zaman en büyük paya sahip sektör olarak göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to show how the Denizli city is affected by economic conjuncture in the past and how much share of the textile sector in the Turkish economy.In addition, it will be necessary fort he regional economy to become on important part of the developing and developing industry and for the goverment incentives to deal with the production and investmen in free foreign trade conditions.Urban economy is affected bu economic poicy and foreign markets from time to time.textile sector is based on 2200 years of history.In the economic conjuncture periods the enterpreneurial firms were influenced and reduced to the most effective.The textile sector which takes place in the turkish and World economies ha been shaped by the applied evelopmental state policies and has increased its export figures with the development of transportations.The negative affedt on the crisis that broke out in 1997 was that crisis was reduced to the least loss.Turkey and Denizli economy were affected negatively took place in the year 2000.As a result; although the textile sector figures in Denizli have fluctuated periodically the figures Show that they always have the biggist share in export rates.