Firmaların temettü ödemeleri ile firma değeri arasındaki ilişki ve bist 100 'de bir uygulama
Relation between firm value and divident payment: Empirical evidence from bi̇st 100
- Tez No: 480798
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAFİZE MEDER ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Temettü Dağıtım Politikası, Firma Değeri, BIST 100 Endeksi, Olay Etüdü, Etkin Piyasalar Hipotezi, Divident Dİstrubition, Firm Value, BIST 100, Event Study, Efficient Market Hypothesis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Firmaların temettü politikası, yılsonunda elde edilen karın hangi oranda hissedarlara dağıtılacağı, hangi oranda şirket bünyesinde bırakılarak oto finansman aracı olarak kullanılacağını belirler. Bilindiği üzere bilim insanlarınca savunulan teorilere göre temettü politikasının firma değerini etkilediğine dair bir hem fikirlilik mevcut değildir. Bu çalışmanın amacı, işletmelerin temettü ödeyeceklerinin kamuya duyurması sonucunda ilgili firmaların hisse senetlerinin anormal getiri elde edip etmeyeceklerini, olay etüdü (event study) metodo kullanılarak tespit edilmesidir. Böylelikle firmaların temettü dağıtma kararları ile firma değeri arasındaki ilişki ortaya konulacaktır. Uygulama, üretim sektöründe yer alan, BİST 100 Endeksi'ne kote olmuş ve 2016 yılında temettü ödemesi yapan 31 firma üzerinde yapılmıştır. Etkin piyasalar hipotezine göre yarı formda etkin piyasalarda kamuya duyurulan bilgiler, ilgili firmaların hisse senetlerinde anormal getiriye sebep olmamaktadır. Bu çalışma ile aynı zamanda Türkiye sermaye piyasasının yarı güçlü formada ne kadar etkin olduğu da ortaya konulması hedeflenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen bulgulara göre, firmaların temettü ödeyeceğini duyurmaları sonucunda, ilgili firmaların hisse senetleri fiyatlarının pozitif yönlü anormal getiri sağladıkları tsepit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Dividend Policy is one of the most important researched areas İn the field of Finance. Finance management should decide; what persantage of profit should be distrubuted to shareholders and what persantage of profit should be lefted in company will be used as self-financing tool. As known; there is not consensus on "dividend policy affects firm value. Some scientists defend, divident policy affects firm value. Contrarily some scientist defend, divident policy don't affects firm value as Modigliani and Miller. At this study, we analyze firm value is affected by divident policy or not. To test the hypothesis (Divident policy affect firm value), is used Event Study method. On the other hand, according to Efficient Market Hypothesis, if market is efficient on semi-strong form firms can not accieve ab-normal return on stock when they announce new knowledge to public. This study confirm that, BİST is efficient on semi-strong form according to Efficient Market Hypothesis. This study purpose that, when firms announce that they will distrobute dividenet payment, these firm's stocks will achieve ab-normal return or not. Divident payment decision have an impact on firm value or not.