Mali alan ve mali kural ilişkisi
The relation fiscal space and fiscal rule
  1. Tez No: 480797
  2. Yazar: SÜLEYMAN KASAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZAY ÖZPENÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mali alan, mali kural, faiz dışı fazla, mali tepki fonksiyonu, zaman serisi analizi, Fiscal space, fiscal rule, primary surplus, fiscal reaction function, time series analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Küresel krizin miras bıraktığı ağır borç yükü, hükümetlerin uygulayacağı politikalara engel olmuş ve mali alan kavramının önemini ortaya çıkarmıştır. Mali alan, ülkelerin mevcut kamu borcu seviyesi ile geçmişte uygulanan politikalar sonucu ortaya çıkan kamu borç limiti arasındaki fark olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla geçmişte uygulanan politikaların mali alan üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır. Bu, ağır borç yükü altındaki hükümetleri daha etkin bir kamu maliyesi anlayışına götürmüştür. Bu çalışmada da 2000:Q1-2015:Q4 dönemleri arasında Türkiye'nin kamu borç limiti ve mali alanı hesaplanmıştır. Sonraki aşamada ise Türkiye'de 2002-2007 dönemi arasında uygulanan faiz dışı fazla kuralının mali alan üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Türkiye küresel kriz öncesi uyguladığı başta faiz dışı fazla kuralı olmak üzere mali kural uygulamalarını yürürlüğe koymuş ve güçlü bir kamu mali yapısının yarattığı mali alanla krizi daha az hasarla atlatmış ve krizden hızlı bir biçimde çıkmıştır. Bu da mali kuralların mali alanı etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The heavy debt burden inherited by the global crisis has been an obstacle to the policies to impose by the governments and has revealed the importance of the fiscal space term. Fiscal space is defined as the difference between the current level of public debt and the debt limit that comprised by implemented policies in the past. Therefore, it has been understood that the implemented policies in the past have a significant effect on the fiscal space. This led governments, which are under heavy debt to more efficient understanding of public finance. In this thesis, the public debt limit and the fiscal space of Turkey were calculated between 2000:Q1-2015:Q4 periods. In the next stage, the effect of primary surplus rule which was implemented in Turkey between 2002-2007 periods on the fiscal space has evaluated. As a result, Turkey has implemented fiscal rules, especially primary surplus rule that it implemented before the global crisis and with the fiscal space created by a strong public fiscal structure and it has survived the crisis with less damage and rapidly emerged from crisis. It has showed that the fiscal rules affect the fiscal space.