Çocuklarda toplum kökenli pnömoni sağaltımında ampisilin ve ampisilin-sulbaktamın etkinliği
The efficacy of ampicillin and ampicillin-sulbactam in children hospitalized with community - acquired pneumonia
  1. Tez No: 480839
  2. Yazar: YASİN GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN SAMİ ARISOY, DOÇ. DR. ZEYNEP SEDA UYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, toplum kökenli pnömoni, ampisilin, ampisilin-sulbaktam, Children, community-acquired pneumonia, ampicillin, ampicillin-sulbactam
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş ve Amaç: Pnömoni, dünyada günümüzde de çocukluk döneminin önde gelen ölümcül hastalıklarındandır. Kılavuzlarda, çocuklardaki toplum kökenli pnömoni (TKP) sağaltımında ampisilinin, sorunlu (komplike) olgulardaysa ampisilin-sulbaktamın, öngörüsel ilk antibiyotik seçeneği olarak kullanılabileceği belirtilmektedir. Bu çalışmada, geriye dönük olarak, hastanemize yatırılan çocuklarda TKP sağaltımında, toplardamar yoluyla kullanılmış olan ampisilin ya da ampisilin-sulbaktamın etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 2004-2014 yıllarında TKP tanısıyla yatırılan 1.982 çocuk hastanın kayıtları incelendi. Kayıt bilgileri yeterli olan, süregen bir hastalığı olmayan 1 ay-18 yaş arasındaki hastaların dosyaları değerlendirildi. Sağaltımında ampisilin ya da ampisilin-sulbaktam kullanılan olgular çalışmaya alındı. Antibiyotik sağaltımına başlanmasından sonra ateş, zorlu solunum işlevi ya da takipnenin 48 saat, öksürüğün 96 saat sürmesi, sağaltımın 5. gününde hastalığın çok şiddetli olduğunu gösteren bulgulardan birinin varlığı (göğüste çekilme, santral siyanoz, konvülsiyon, hırıltılı solunum, ağızdan sıvı alamama, uyuklama) sağaltım başarısızlığı olarak değerlendirildi. Bulgular: Toplam 127 hastanın 68'i (%53,5) erkek, 59'u (%46,5) kız, yaş ortanca değeri 20 aydı (5-64 ay). Ampisilin kullanılan 58 hastanın 53'ünde (%91,4), ampisilin-sulbaktam kullanılan 69 hastanın 64'ünde (%92,8) sağaltım başarılı bulundu. Kümelerde, cinsiyet, yaş, başvuruda takipne, ateş varlığı, akyuvar sayısı ve nötrofil sayısının sağaltım başarısızlığıyla anlamlı ilişkisi bulunmadı. Sonuç: Tanısal ilerlemelere karşın, TKP sağaltımında antibiyotik kullanımı öngörüsel kalmaktadır. Çalışmamız, TKP'li çocuklarda hastanede damar yoluyla, ampisilin ya da ampisilin-sulbaktam gibi, görece dar açınımlı antibiyotiklerle yeterli sağaltım başarısının sağlanabileceğini göstermiştir. ,
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Pneumonia is still a worldwide leading cause of mortality among diseases in children. Guidelines for the management of childhood community-acquired pneumonia (CAP) suggest ampicilline and for complicated CAP ampicilline-sulbactam as first choice empiric antibiotic regimen. A retrospective study was conducted to assess clinical response to parenteral ampicilline and ampicillin-sulbactam among children hospitalized with CAP. Study group and method: Patient records of 1,982 children with the diagnosis of CAP which were treated in Kocaeli University Research Hospital between 2004 and 2014 were reviewed. Children between the ages of 1 month and 18 years with sufficient registiration data and without an underlying disease were enrolled for the study. Patients treated with ampicilline and ampicillin-sulbactam were included in the study. Clinical failure is defined as persistence of fever, dyspnea or tachypnea beyond the first 48 hours of treatment, persistance of cough beyond the first 96 hours of treatment or any of the signs of severe disease (chest indrawing, central cyanosis, convulsions, grunting in a calm child, inability to drink, somnolence) at the 5th day of treatment. Results: The median age of 127 children was 20 months (range 5–64 months). There were 68 (53.5%) boys and 59 (46.5%) girls. In ampicillin group, 53 patients (91.4%) and in ampicillin- sulbactam group, 64 patients (92.8%) were treated successfully. In order to find out the factors related to treatment failure among the whole study group treated with ampicillin or ampicillin-sulbactam; Gender, age, tachypnea at presentation, body temperature, WBC count and neutrophil count were not associated with a high risk of treatment failure. Conclusion: Despite improvements in diagnostic techniques, treatment for CAP remains empirical. In current circumstances, the findings of our study encourage the use of narrow spectum antibiotic treatment like parenteral ampicillin or ampicillin-sulbactam for efficient treatment of children hospitalized with CAP.