Sıçan karın perforatör flep modelinde fondaparinux'un iskemi reperfüzyon hasarı ve flep yaşayabilirliği üzerine etkisi
Effect of fondapari̇nux on ischemia reperfusion injury and flap viability on rat abdominal perforator flap model
- Tez No: 480846
- Danışmanlar: DOÇ. HAKAN AĞIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: iskemi reperfüzyon hasarı, superior epigastrik arter perforatör flebi, fondaparinux, ischemia reperfusion injury, superior epigastric artery perforator flap, fondaparinux
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
AMAÇ: Perforatör flepler, plastik cerrahi tarihinin geldiği önemli noktalardan birini temsil etmektedir. İlk tanımlanan derin epigastrik arter perforatör flebi, meme rekonstrüksiyonunda sık kullanılan fleplerden biridir. Cerrahi sırasında olası iskemi, flebin nekrozuyla sonuçlanmaktadır. Fondaparinux'un perforatör flep modelinde iskemi reperfüzyon hasarı ve flep yaşayabilirliği üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızda 28 adet dişi Wistar Albino sıçan kullanıldı. Sıçanlar A:kontrol (n=9), B:iskemi (n=9), C:iskemi + ilaç (n=10) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Bütün gruplarda karında tek perforatör üzerinde superior epigasrik arter perforatör flebi kaldırıldı. A grubunda flep tekrar yerine sütüre edildi, B grubunda 4 sa iskemi uygulandı, C grubunda ise 4 sa iskemi uygulandı, reperfüzyondan 30dk önce fondaparinux uygulandı. 24. saat serum MDA, MPO incelemesi ve flep inferiorundan biyopsilerden histopatolojik inceleme yapıldı. 7. günde flep yaşayabilirliği, histopatolojik inceleme ve mikroanjiografi yapıldı. BULGULAR: A,B ve C gruplarında sırası ile flep canlı alanların tüm flep alanına oranları ortalamaları %92,5; %50,1; %91,1 dir. İstatistiksel olarak bu değerler arasında fark bulunmuştur. A, B, C ve D gruplarında MPO ve MDA ortalamaları sırasıyla 22,3ng/ml ve 4,5nmol/ml ; 31,1ng/ml ve 4,7nmol/ml ; 27,1ng/ml ve 4,5nmol/ ml'dir. İstatistiksel olarak A,B ve C grupları arasında MPO ve MDA değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Histopatolojik olarak, 24. saatte A, B ve C grubu arasında PMNL infiltrasyonu açısından istatistiksel anlamlı fark izlenmiştir. 7. günde yapılan histopatolojik incelemede, gruplar arasında ödem, nekroz, bağ doku artımı ve PMNL açısından istatistiksel anlamlı fark izlenmiştir. !60 SONUÇ: Sıçan epigastrik arter perforatör flebinde, iskemi sonrası fondaparinux verilmesi flep yaşayabilirliğini artırmıştır. !
Özet (Çeviri)
BACKGROUND: Perforator flaps represent one of the main milestones of plastical surgery. Deep epigastric artery perforator flap is one of the first introduced perforator flap which is commonly used in breast reconstruction. During surgery, ischemia commonly causes flap necrosis. In this study we aimed to investigate the effect of fondaparinux on ischemia-reperfusion injury and flap viability in rat perforator flap model. MATERIALS AND METHODS:Twenty-eight female rats were enrolled in the study. These rats were divided to 3 groups; Group A(n=9): control group, Group B(n=9):ischemia group, Group C(n=9):ischemia+drug group. In all groups, epigastric artery perforator flap were carried out based on a single perfarator. In group A, flap was sutured back to donor site. In group B ischemia was applied for 4 hours. In group C after 4 hours of ischemia, fondaparinux was adminstrated before 30 minutes of reperfusion. In the 24th hour blood samples were obtained for MDA and MPO levels and biopsy were obtained from flap's inferior site and histopathologic examination and micro-angiography were applied. RESULTS: In groups A,B and C the percentage of viable flap area to whole flap area were %92,5; %50,1; %91,1, respectively which was statistically significant. In groups A,B and C the levels of MPO and MDA levels were 22,3ng/ml ve 4,5nmol/ml ; 31,1ng/ml and 4,7nmol/ml ; 27,1ng/ml ve 4,5nmol/ml respectively which was statistically insignificant. In histopathological evaulation at 24 hours, PMNL infiltration was statistically significant between the groups A,B and C. At 7th day edema, necrosis, connective tissue and PMNL infiltration was statistically significant between the groups. !62 CONCLUSION: In rat epigastric artery perfarotor flap, fondaparinux treatment after ischemia increases flap viability. !!