Pankreas kanserlerli olgularda klinik evrenin sağkalım üzerine etkisi
Pankreas kanserlerli olgularda klinik evrenin sağkalim üzerine etkisi
- Tez No: 480845
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ERDEM OKAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: pankreas kanseri, klinik evre, survi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi ve Onkoloji Kliniklerinde 2008 ile 2014 yılları arasında pankreas kanseri tanısı alan hastaların klinik özelliklerinin ve evrelerinin survi üzerine etkisinin incelenmesi Gereç ve Yöntem: Histopatolojik olarak veya en az bir görüntüleme yöntemi ile pankreas kanseri tanısı konan 263 olgu çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi, gerekli hastalara telefonla ulaşıldı, sağ kalım süreleri için Sağlık Bakanlığı ölüm bildirim sistemi üzerinden bilgileri alındı. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş, cinsiyet, klinik semptomlar, eşlik eden diyabet, tümör boyutu ve lokalizasyonu, serum Ca 19-9, CEA, albümin, bilirubin, hemoglobin düzeyleri, neo-adjuvan tedavi alıp almadıkları, uygulanan tedavi, opere olan hastalarda histopatolojik tanı, cerrahi sınır, diferansiyasyon derecesi, lenfovasküler ve perinöral invazyon, eksize edilen toplam ve metastatik lenf nodu sayısı, post-operatif komplikasyonlar, hastanede yatış süresi, opere olamayan hastalarda inoperabilite sebebi, TNM evresi ve sağ kalım verileri kaydedilerek bu olguların klinik özellikleri ile survi ilişkilerinin değerlendirilmesi yapıldı. Bulgular: Pankreas kanserli hastaların yaş, albumin, CEA, Ca 19-9, cerrahi sınır, perinöral invazyon, tümör diferansiyasyonu, metastatik lenf nodu varlığı ve TNM evresinin survi üzerine anlamlı etkileri olduğu sonuçlarını gördük. Cinsiyet, bilirubin, eşlik eden diyabet, anemi, tümör lokalizasyonu ve lenfovasküler invazyon gibi özelliklerin ise survi üzerinde etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptandı. Sonuç: Pankreas kanseri, insidansı giderek artan, etyolojisi net olarak aydınlatılamamış bir hastalıktır. Yeni tedavi seçenekleri çıkmasına rağmen prognozunun kötü gidişi halen devam etmektedir. Çalışmamızdaki olguların sonuçları genel olarak literatür verileriyle uyumlu olarak bulunmuştur. Hastaların klinik değerlendirilmesinin etkin yapılması, erken tanı ve uygun hasta seçimi ile küratif cerrahi uygulanabilecek pankreas kanserlerinde sağ kalım üzerine ciddi olumlu gelişmeler yaşanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To analyze the effects of the clinical properties and stages of the subjects who are diagnosed with cancer between 2008 and 2014 at the General Surgery and Oncology Clinics of Kocaeli University Medical School Hospital. Material and Method: 263 subjects incorporated in the study who were diagnosed with pancreatic cancer histopathologically or with, at least, one time scanning method. Files of these patients' were retrospectively analyzed, reached out to the needful patients by phone and for the survival durations, the data was gathered from the death notification system of the Ministry of Health. The age, sex, clinical symptoms, concomitant diabetes, size and localization of the tumor, serum Ca 19-9,CEA,level of albumin, bilirubin and hemoglobin, whether or not they had neoadjuvant therapy, the treatments they got, histopathological diagnosis of the operated patients, surgical margin, level of differentiation, lymph vascular and perineural invasion, the number of excised total and metastatic lymph node, post-surgical complications, length of stay in hospital, the reason of inability of the patients without surgery,TNM phase, and survival data of the incorporated subjects are recorded. Then, the clinical properties of these subjects and their survival are evaluated. Findings: We found out that there are meaningful effects of the age ,albumin, CEA, Ca 19-9,surgical margin, perineural invasion, tumor differentiation, the presence of metastatic lymph node and TNM phase of the pancreatic cancer patient over survival. It is determined that the effects of the features such as sex, bilirubin, concomitant diabetes, anemia, tumor localization, and, lymph vascular invasion are not statistically meaningful. Result: Pancreatic cancer, with increasing incidence, is not an illness with enlightened etiology. Even though there are new methods of treatment coming out, the prognosis of the downturn of the illness still continues. The results of the subjects of our study are generally compatible with the literature data. There can be a serious development of survival rate with active clinical trial of the patients, early diagnosis, and selection of proper patient on pancreatic cancer with patients who are able to undergo curative surgeries.