Akciğer kanseri olgularının klinik, patolojik, moleküler özellikleri ve sağkalımla ilişkisi
Clinical, pathological, molecular characteristics of lung cancer cases and association with survival
  1. Tez No: 480854
  2. Yazar: EMİNE DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DEVRİM ÇABUK, PROF. DR. PERRAN FULDEN YUMUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: akciğer kanseri, genel sağkalım, EGFR, sigara, lung cancer, overall survival, EGFR, smoking, chemotherapy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Akciğer Kanseri Olgularının Klinik, Patolojik, Moleküler Özellikleri ve Sağkalımla İlişkisi Giriş ve Amaç: Akciğer kanseri dünyada en sık rastlanan kanser türü olup, 20. yüzyılın başlarından itibaren giderek yaygınlaşmıştır. Bu çalışma kapsamında, akciğer kanseri vakalarının epidemiyolojik özelliklerinin ve istatistiksel verilerinin belirlenmesi ile bölgenin ve ülkenin akciğer kanseri farkındalığına dikkat çekilmesi ve halk sağlığı politikalarına yön verilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2010 ile Aralık 2014 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji B.D tarafından takip edilen 653 akciğer kanserli hastanın dosyası retrospektif olarak incelenmiştir. Vakalar yaş dağılımı, tümör çapı, nodal tutulum, TNM evresi, metastaz yerleri, kemoterapi rejimleri, hastalıksız sağkalım, progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım açısından incelenmiştir. Değişkenlerin analizinde lojistik regresyon analizi kullanılmıştır Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 653 hastanın %10'u (n= 65) kadın, %90'ı (n=588) erkektir. Tanı yaşı ortalaması 60'tır. Hastaların %80 (n= 520)'i KHDAK, %20 (n=133)'si ise KHAK tanılıdır. KHDAK ile başvuran hastaların % 37'si Evre 4, % 27'si Evre 3, % 8'i Evre 1, % 6'sı ise Evre 2'dir. Evre I KHDAK'li vakaların GSK'ı 45 ay (%95 CI) (39-51), evre II KHDAK'nin 41 ay (%95 CI) (34-48), evre III KHDAK'nin 13 ay (%95 CI) (7-19), evre IV KHDAK'nin ise 6 ay (%95 CI) (4-10) olarak saptanmıştır. Sonuç: Erken evrede tanı ile kür şansının olması akciğer kanserinde önemlidir. Bu nedenle tarama programlarının yaygınlaşması, risk faktörlerinin ortadan kaldırılması ve %80 düzeylerinde saptanan sigara içiciliğinin önüne geçilmesine yönelik kampanyalar düzenlenmesi desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Clinical, Pathological, Molecular Characteristics of Lung Cancer Cases and Association with Survival Introduction: Lung cancer is the most frequently seen cancer worldwide with an increasing incidence from the beginning of 20th century. Because most of the patients (%85) are diagnosed in advanced stages, preventive measures and early diagnosis is very important. In this study we aimed to determine the epidemiologic, prognostic factors and statistical data of lung cancer patients in our clinic to increase the awareness of lung cancer. Method: Records of 653 lung cancer patients who applied to our clinic between the years 2010 and 2014 were examined retrospectively. Cases were evaluated for age, tumor diameter, nodal involvement, TNM stage, chemotherapy regimens, metastases, disease-free survival, progression-free survival and overall survival. SPSS for Windows 20.0 version was used for statistical analysis. Logistic regression analysis was used for the multivariate analysis of variables. Results: Gender distribution of 653 cases was %10 (n= 65) women to %90 (n=588) men. Median age of diagnosis was 60. %80 (n= 520) of cases were NSCLC and %20 (n=133) of cases were SCLC. %37 of patients were diagnosed at stage IV, %27 at stage III, %8 at stage I and % 6 at stage II. Histopathologic distribution of NSCLC was %37 (n=241) adenocancer, %41 (n=268) squamous cell cancer, %2 (n=11) big cell cancer. Overall survival is 45 months (%95 CI) (39-51) for stage I NSCLC, 41 months (%95 CI) (34-48) for stage II NSCLC, 13 months (%95 CI) (7-19) for stage III NSLCL, and 6 months (%95 CI) (4-10) for stage IV NSCLC. Conclusion: Treatment of lung cancer may be curative if it is diagnosed at an early stage. Because of this screening programs should be encouraged in Turkey and worldwide. Main risk factor smoking should be prevented and health initiatives should be encouraged.