Acil servise sistemik inflamatuar yanıt sendromu ile başvuran kanser hastalarında prokalsitonin ve laktat düzeylerinin tanısal ve prognostik değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of diagnostic and prognostic values of procalcitonin and lactate levels in the cancer patients with systemic inflammatory response syndrome at emergency department.
  1. Tez No: 480868
  2. Yazar: ESRA KEÇE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF YAKA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, lactate, procalcitonin, cancer, emergency department
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
7. ÖZET Giriş ve amaç : Sepsisin erken tanınması ve tedavilerin zamanında başlanmasının klinik sonuçları düzelttiği bilinmektedir.Laktat ve prokalsitonin, sepsis tanısını ve ciddiyetini öngörme konusunda yeterince çalışılmış olmasına rağmen bu belirteçlerin kanser tanılı hastalardaki değeri ile ilgili veriler kısıtlıdır.Bu çalışma sistemik inflamatuar yanıt sendromlu kanser hastalarında sepsisin tanı ve prognozunu öngörmede laktat ve prokalsitonin belirteçlerinin performanslarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve yöntem : Acil servise 01.02.2014 ile 31.08.2014 tarihleri arasında başvuran, en az iki SIRS kriterini karşılayan erişkin kanser hastalarında prokalsitonin ve laktat düzeyleri ölçüldü. Hastalar sepsis pozitif ve negatif gruplara ayrıldı. Klinik kötü sonuç olarak 28 günlük takipteki yoğun bakım ihtiyacı veya mortalite kullanıldı. Belirteçlerin performans karşılaştırmaları receiver operating characteristics(ROC) eğrilerinin altında kalan alanlarla karşılaştırıldı. Potansiyel kestirim değerlerinde belirteçlerin tanısal test karakteristikleri hesaplandı. Bulgular : Çalışmaya alınan 86 hastanın 22 si sepsis pozitif grubundaydı. Yirmi sekiz günlük takibin sonucunda hastaların 32 (%37,2)'sinde mortalite, 37 (%43)'sinde klinik kötü sonuç gözlendi. Sepsisi tanıma performansında eğri altında kalan alanlar laktat ve prokalsitonin için sırasıyla 0,638 (%95 GA:0,527-0,739) ve 0,637 (%95GA: 0,527-0,738) olarak bulundu (p=0.994). Klinik kötü sonucu öngörmede de laktat ve prokalsitonin arasında anlamlı fark olmadığı bulundu (AUC, sırasıyla 0,629, 0,584,p=0.577). Her iki belirteç de en iyi performanslarında bile (laktat için % 86,36; prokalsitonin için % 63,64) sepsis tanısı için orta düzeyde duyarlılık gösterdi. Sonuç : Bu çalışmanın bulguları acil servisteki kanser hastalarında sistemik inflamatuar yanıt sendromunda sepsisi noninfeksiyöz nedenlerden ayırdetme ve klinik kötü sonucu öngörmede her iki belirtecin de güvenle kullanmak için yeterli olmadığını gösterdi. Anahtar sözcükler : Sepsis, laktat, prokalsitonin, kanser, acil servis.
Özet (Çeviri)
8. İNGİLİZCE ÖZET Introduction: It is known that the early diagnosis and treatment of sepsis are associated with better clinical outcomes. Whereas lactate and procalcitonin were studied already to predict diagnosis and severity of sepsis, the data associated with the value of these in the cancer patients are limited. This study aimsthe comparison of the performances of lactate and procalcitonin in the cancer patients who have systemic inflamatuar response syndrome in the emergency department(ED). Methods: In adult cancer patients who present between 01.02.2014 and 31.08.2014 to the ED and have at least two SIRS criteria, the levels of lactate and procalcitonin were measured. The patients were divided into two groups as sepsis positive and negative. As clinical poor outcomes; 28-day ICUrequirement or mortality were used. The performance comparisons of diagnostic tools were compared with the areas under the receiver operating characteristics curve(ROC). At potential cut-off values, the diagnostic test characteristics of the tools were measured. Results:The 22 of 86 patients who were included this study were in sepsis positive group. At the end of 28 day; 32 of patients (37,2 %) suffered mortality, 37 of patients (43%) had clinical poor outcomes. In sepsis diagnosis performance, it was found that the areas of under the curve for lactate and procalcitonin were 0,638 (95% CI:0,527-0,739) and 0,637 (95% CI: 0,527-0,738) (p=0.994) respectively. Also in the predictionof clinical poor outcomes there was no significant difference between lactate and procalcitonin (AUC, respectively 0,629, 0,584,p=0.577). Even if each tools were in their best performance, they showed moderate sensitivity for diagnosis of sepsis ( for lactate 86,36 %; for procalcitonin 63,64 %). Conclusions:The results of this study showed that each tools were not sensitive enough to differentiate sepsis from noninfectious causes and to predict the clinical poor outcomes in the cancer patients who have systemic inflamatuar responce syndrome in the ED.