Keratokonusta hızlandırılmış kollajen çapraz bağlamada morfolojik ve refraktif sonuçların değerlendirilmesi
Evaluation of morphological and refractive results in keratoconus following accelerated collagen crosslinking
- Tez No: 480887
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLENEN ÖMÜR UÇAKHAN-GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: demarkasyon hattı, hızlandırılmış crosslinking, keratokonus, riboflavin, UVA, accelerated crosslinking, demarcation line, keratoconus, riboflavin, UVA
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Progresif keratokonuslu olgularda hızlandırılmış korneal kollajen crosslinking (9 mW/cm²) tedavisinin güvenilirlik ve etkinliğinin değerlendirilmesi Gereç ve Yöntem: Progresif keratokonus tanısıyla takip edilen 18 yaş ve üzeri 21 hastanın 22 gözü bu prospektif çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara hızlandırılmış korneal kollajen crosslinking (UVA 9 mW/cm², 10 dakika; toplam 5.4 J/cm² yüzey dozu) uygulaması yapıldı. Hızlandırılmış korneal kollajen crosslinking (CXL) öncesi ve postoperatif 1, 3, 6 ve 12. ay takiplerinde düzeltilmemiş görme keskinliği (UDVA), en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (CDVA), manifest refraksiyon, detaylı biyomikroskopik muayene, oküler yüzey değerlendirmesi (Schirmer I, BUT, kornea duyarlılığı), korneal topografi ve in vivo konfokal mikroskopi endotel hücre sayımı ve demarkasyon hattı incelemeleri yapıldı. Postoperatif 1.ayda ön segment optik koherens tomografi (AS-OKT) ve in vivo konfokal mikroskopi (IVKM) ile korneal demarkasyon hattı ölçümü kaydedildi. Bulgular: Olguların yaş ortalaması 24.9± 5.3 (18-38) yıl idi. Takip süresi sonunda UDVA (p0.05). Postoperatif 1.ayda ölçülen ortalama korneal demarkasyon hattı derinliği (DHD) AS-OKT ile 236.42±23.07 µm iken, IVKM'de 238.78±18.78 µm idi. Hiçbir olguda ameliyat sırasında ve sonrasında, görmeyi tehdit eden önemli bir komplikasyonla karşılaşılmadı. Sonuç: Keratokonusta hızlandırılmış CXL (9 mW/cm2) tedavisi uzun dönemde görme kaybına veya endotel hasarına neden olmayan ve 18 yaş üstü olgularda keratokonus progresyonunu durdurmada güvenilir ve etkin bir cerrahi yöntem olarak görünmektedir. Ancak hızlandırılmış CXL (9 mW/cm2) tedavisinin güvenilirlik ve etkinliğini kanıtlanabilmesi için prospektif, uzun takip süreli, randomize-kontrollü, karşılaştırılmalı ve daha fazla hasta ile yapılan çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the safety and efficacy of accelerated corneal collagen crosslinking (CXL) (irradiance of 9 mW/cm2; 10 minutes) in progressive keratoconus Materials and Methods: Twenty two eyes of 21 patients with progressive keratoconus were included in this prospective study. All eyes underwent accelerated CXL treatment (irradiance of 9 mW/ cm2; 10 minutes with a total dose of 5.4 J/cm2). Uncorrected distance visual acuity (UDVA), corrected distance visual acuity (CDVA), manifest refraction, slit lamp examination, ocular surface evaluation (Schirmer I, BUT, corneal sensitivity), corneal topography and endothelial cell count&demarcation line depth with in vivo confocal microscopy were evaluated at baseline and at 1, 3, 6, and 12 months follow-up. One-month postoperatively corneal stromal demarcation line depth was measured in all patients using anterior segment optical coherence tomography and invivo confocal microscopy (AS OCT). Results: The mean age of the patients was 24.9± 5.3 (18-38) years. There was a mean of 2 snellen line improvement in both UDVA (p0.05). Mean corneal stromal demarcation line depth (DLD) measured using AS-OKT and IVKM was 236.42±23.07 µm and 238.78±18.78 µm, respectively. Sight threatening complications were not encountered in any patient eye. Conclusion: Accelerated CXL (9 mW/cm2) seems to be safe and effective in halting the progression of keratoconus at long term follow-up. Further prospective, randomized-controlled studies with long term follow-up and more number of patients are required to establish the efficacy of accelerated CXL (9 mW/cm2).