Erişkin dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu bulunan hastalarda zaman algısı ve zaman reprodüksiyonunun değerlendirilmesi
Assessment of Time Perception and Time Reproduction In Patients with Adult Attention Deficit Hyperactivity Disorder
  1. Tez No: 480895
  2. Yazar: GAMZE TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGUVAN TUĞBA ÖZEL KIZIL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Erişkin Dikkat Eksikliği-Hiperaktivite Bozukluğu, zaman algısı, zaman reprodüksiyonu, dikkat, çalışma belleği, Adult Attention Hyperactivity Disorder, time perception, time reproduction, attention, working memory
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Dikkat Eksikliği-Hiperaktivite Bozukluğu dikkatsizlik, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik belirtilerinin görüldüğü, çocukluk çağında başlayıp yaşam boyu sürebilen bir bozukluktur. DEHB hastalarında yapılan araştırmalarda, zaman algısının sağlıklı kontrollere göre bozuk olduğu gösterilmiştir. Bu verilerden yola çıkılarak planlanan çalışmada DSM-5 tanı ölçütlerine göre DEHB tanısı alan erişkin hastalarda zaman algısının zaman reprodüksiyonu görevi ile değerlendirilmesi ve sağlıklı kontrol grubuyla kıyaslanması amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmaya Ekim 2016-Ekim 2017 tarihleri arasında DSM-5 tanı ölçütlerine göre DEHB tanısı alan, 18 yaş ve üstü toplam 27 hasta ve hastalarla yaş ve eğitim düzeyi açısından eşleştirilmiş 26 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edilmiştir. Klinik görüşmeden sonra zeka düzeylerini tespit etmek amacıyla WAIS-R, DEHB belirtilerinin şiddetini belirlemek amacıyla Erişkin DEHB Kendi Bildirim Ölçeği, Wender Utah Derecelendirme Ölçeği ve Aşırı Odaklanma Ölçeği kullanılmıştır. Depresif belirtilerin değerlendirilmesi amacıyla Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. Ölçekleri dolduran katılımcılara araştırmacılar tarafından oluşturulan ve zaman algısını değerlendirmede kullanılan bir zaman reprodüksiyonu görevi bilgisayar ortamında uygulanmıştır. Zaman reprodüksiyonu görevinde katılımcılara farklı zaman aralıklarında (500 msn, 1000 msn, 2000 msn, 4000 msn, 6000 msn, 8000 msn, 12000 msn, 16000 msn) görsel uyaranlar gösterilmiş ve katılımcıların tepki süreleri kaydedilmiştir. Ayrıca çalışma belleğini değerlendirmek amacıyla bilgisayar ortamında 2-geri testi uygulanmış olup katılımcıların doğru tepki sayıları ve tepki süreleri değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular: Bu çalışmada DEHB olan erişkin hasta grubunun zaman reprodüksiyonu görevinde sağlıklı kontrol grubuna kıyasla daha fazla mutlak sapma gösterdikleri saptanmıştır. Ayrıca DEHB'nin hiperaktivite/dürtüsellik belirtilerinin zaman reprodüksiyonu performansı ile ilişkili olduğu ve zaman aralığı arttıkça 66 katılımcılarının hata yapma düzeylerinin de arttığı saptanmıştır. 2-geri testi ile değerlendirilen çalışma belleği performansları açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. DEHB grubunda çalışma belleği performansları ile mutlak sapma arasında da anlamlı korelasyon saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar erişkin DEHB'de zaman reprodüksiyonu ile değerlendirilen zaman algısında belirgin bozukluk olduğuna, bu bozukluğun hiperaktivite/dürtüsellik ile ilişkili olduğuna işaret etmektedir. İleride yapılacak çalışmalarda işlevsel nörogörüntüleme yöntemleri kullanılarak altta yatan nörobiyolojik bileşenlerin araştırılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is a lifelong disorder which begins in childhood and is characterized by inattention, hyperactivity and impulsivity. Studies in ADHD patients have shown that time perception is impaired compared to healthy controls. Based on these data, it is aimed to evaluate the time perception by using a time reproduction task in adult patients with a diagnosis of ADHD according to DSM-5 diagnostic criteria and to compare with the healthy control group. Method: Between October 2016 and October 2017, a total of 27 patients with a diagnosis of ADHD according to the DSM-5 diagnostic criteria and 26 healthy controls whom were matched with the age and educational level of the patients, were included in the study. After the clinical interview, WAIS-R was used to assess intelligence levels and the Adult ADHD Self-Report Scale, the Wender Utah Rating Scale and Hyperfocusing Scale were used to determine the severity of ADHD symptoms. The Beck Deprresion Envantory was used to assess the depressive symptoms. After filling the scales in order to evaluate time perception, participants were applied a time reproduction task in the computer which was created by researchers. During the time reproduction task, visual stimuli were shown at different time intervals (500 msec, 1000 msec, 2000 msec, 4000 msec, 6000 msec, 8000 msec, 12000 msec, 16000 msec) and the response times of the participants were recorded In addition, a computerized version of the 2-back test was applied to evaluate the working memory performance and number of correct responses and response times of the participants were recorded. Results: In this study, adult ADHD patients were found to exhibit more absolute discrepancy in the time reproduction task compared to the control group. It was also found that the hyperactivity/impulsivity symptoms of ADHD were related to the time reproduction performance, and that as the time interval increased, the discrepancy levels also increased. There was no statistically significant difference 68 between the two groups in terms of 2-back test performances which evaluated working memory. There was no significant correlation between working memory performances and the absolute discrepancy scores in the ADHD group, either. Conclusion: The results of the present study indicate that there is a significant impairment in time perception which is assessed by a time reproduction task in adult patients with ADHD and this disorder is associated with hyperactivity/impulsivity. In future studies, it is recommended to investigate its underlying neurobiological components using functional neuroimaging methods.