Sınıf II bölüm 1 maloklüzyonların tedavisinde kullanılan hareketli ve mini vida destekli sabit fonksiyonel apareylerin dentofasiyal yapılar üzerine olan etkilerinin sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmesi
Dentofacial effects of removable and mini screw supported fixed functional appliances on the treatment of class II division 1 malocclusion: A finite element analysis
  1. Tez No: 480951
  2. Yazar: HALİL AKIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN CENK DORUK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Forsus, Twin-Force, Monoblok, Fonksiyonel Tedavi, Sonlu Elemanlar Analizi, Forsus, Twin-Force, Class II Activator, Functional Treatment, Finite Element Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışmanın amacı; mandibular retrognati ile karakterize Sınıf II bölüm 1 maloklüzyonların tedavisinde kullanılan Forsus, vidalı Forsus, Twin-Force, vidalı Twin-Force ve monoblok apareylerinin kafa-yüz kemikleri, TME, alt-üst çene dişleri ve sirkummaksiller suturlar üzerindeki biyomekanik etkilerinin in vitro olarak uygulanan gerilme analizleri içinde avantajları ortaya konulmuş olan sonlu elemanlar analizi ile incelenmesidir. Çalışmamızda elde edilen üç boyutlu model üzerinde Forsus, vidalı Forsus, Twin-Force, vidalı Twin-Force ve monoblok apareylerinin simülasyonları yapılmıştır. Forsus ve vidalı Forsus apareylerinin simülasyonunda alt kanin ve üst birinci büyük azı dişleri arasına çift taraflı itici 200 gf kuvvet uygulanmıştır. Twin-Force ve vidalı Twin-Force apareylerinin simülasyonunda ise üst birinci büyük azı ile üst ikinci küçük azı dişleri arasındaki ark teli ile alt kanin ve alt birinci premolar dişleri arasındaki ark teline çift taraflı itici 200 gf kuvvet uygulanmıştır. Vidalı Forsus ve vidalı Twin-Force simülasyonlarında üst kanin ve üst birinci küçük azı dişleri arasına mini vida yerleştirilmiş ve mini vida üst lateral ve üst birinci büyük azı dişlerine bağlanmıştır. Monoblok simülasyonunda ise alt çene translasyon hareketiyle 7 mm öne alınmıştır. Burada translasyon hareketi, ön alt dişlerden 400 gf çekme kuvveti uygulanarak yapılmıştır. Sonuç olarak, üst molar distalizasyonu ve ekspansiyonu Forsus modelinde Twin-Force modeline göre daha fazla görülürken, vidasız modellerde vidalı modellere göre daha fazla görülmüştür. Alt keser dişlerde vidalı modellerde vidasız modellere göre daha fazla protrüzyon hareketi olduğu tespit edilmiştir. Uygulanan her beş apareyin simülasyonunda, mandibulanın en zayıf bölgesi olan kondil boynunda en yüksek gerilmeler görülmüştür. Monoblok simülasyonu yapılan modelde kondil boynunda meydana gelen maksimum asal gerilme değerinin diğer dört simülasyonda meydana gelen maksimum asal gerilme değerlerinden çok daha yüksek olması monoblok apareyinin daha fazla iskeletsel etki sağladığını göstermektedir. Apareylerin tümünde TME bölgesinde oluşan gerilimler fizyolojik sınırlar içerisinde ölçülmüş ve bu apareylerin klinik olarak güvenle kullanılabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the dentofacial effects of Forsus, mini screwed Forsus, Twin-Force, mini screwed Twin-Force and Class II activator on Class II division 1 malocclusion characterized with mandibulary retrognathy by using the finite element method which is approved to have many advantages among all in vitro strain analysis. On a three dimensional anatomic model, finite element simulations of Forsus, mini screwed Forsus, Twin-Force, mini screwed Twin-Force and Class II activator were performed. In the Forsus and the mini screwed Forsus appliances simulation, 200 gf of bilateral force was applied between the lower canine and the first upper molar teeth. In the Twin-Force and the mini screwed Twin-Force appliances simulation, 200 gf of bilateral force was applied on the arcwire which is between the first upper molar-the second upper premolar teeth and the lower canine-first lower premolar teeth. In the mini screwed Forsus and the mini screwed Twin-Force appliances, mini screw was placed between the upper canine and the first upper premolar teeth and the mini screw was binded with the upper lateral and the first upper molar teeth. In the Class II activator simulation the mandibula was moved 7 mm towards with translational movement. The translational movement was performed by applying 400 gf pulling force from the front lower teeth. As a result, the upper molar distalization and expansion of the Forsus simulation was more than the Twin-Force simulation and the upper molar distalization and expansion of the non-mini screwed simulation was more than the mini screwed simulation. The protrusion movement in the lower incisor teeth of the mini screwed simulation was more than the non-mini screwed simulation. In all simulation, the highest stresses were observed in the condylar neck, which is the weakest region of mandibula. The maximum principle stress value was obtained in the Class II activator simulation that was much higher than the other four simulations. This result shown that the Class II activator provided more skeletal effect than the Forsus and the Twin-Force appliances. In all simulation the strain values that occurred in TME region remained within the physiological limits and it has been determined that these five appliances clinically could be used safely.