Yoğun bakımda çalışan doktor ve yardımcı personelin tükenmişlik düzeyinin sosyodemografik değişkenlerle ilişkisi
Relationship between sociodemographic variables and burnout level of physician and auxiliary personnel in intensive care
  1. Tez No: 480969
  2. Yazar: AHMET MURAT GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF HİKMET SÜER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım, Tükenmişlik düzeyi, Sosyodemografik, Doktor, Intensive care, Burnout level, Sociodemographic, Doctor
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Yoğun Bakımda Çalışan Doktor ve Yardımcı Personelin Tükenmişlik Düzeyinin Sosyodemografik Değişkenlerle İlişkisi Araştırmamızda yoğun bakım ünitelerinde çalışan doktor ve yardımcı sağlık personelinin çalışma koşulları ve sosyodemografik özelliklerin mesleki tükenmişlik düzeyi ile ilişkisinin belirlenmesi ve sorunlara çözüm önerileri getirilmesi amaçlanmaktadır. Toplam 243 yoğun bakım çalışanına Sosyodemografik Veri Formu ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği'nden oluşan iki bölümlü anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Uygulama sonucu elde edilen veriler SPSS 15.0 ( Statistical Programme Social Sciences) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştımaya katılan yoğun bakım çalışanlarının Maslach Tükenmişlik Ölçeği duygusal tükenme alt boyutunda puanı 17.77±6.49 olarak, duyarsızlaşma alt boyutunda puanı 5.83±3.63 olarak, kişisel başarı alt boyutunda ise 19.67±6.09 olarak sonuçlanmıştır. Bu sonuçlar eşliğinde araştırmaya katılan bireylerin, duygusal tükenme ve kişisel başarı alt ölçeği ortalama puanlarına göre orta düzeyde tükenmişlik yaşadığı, duyarsızlaşma alt ölçeğine göre karşılaştırıldığında ise bireylerin düşük düzeyde tükenmişlik yaşadığı anlaşılmıştır. Sonuç olarak daha çok sağlık çalışanlarında görülen önlenebilir bir sendrom olan tükenmişlik sendromu engellenmesiyle hem çalışanların memnuniyeti artacak hem de sunulan hizmetin verimliliği ve kalitesi yükselecektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Relationship Between Sociodemographic Variables and Burnout Level of Physician and Auxiliary Personnel in Intensive Care The aim of our study is to determine the relationship between the work conditions and sociodemographic parameters of doctors and auxillary health works and occupational burnout levels in addition to coming up with possible solution proposals. A total of 243 intensive care personnel were given a two part survey which consisted of Sociodemographic Data Questionnaire and Maslach Burnout Inventory. Results were analyzed using SPSS (Statistical Programme Social Sciences)15.0 package. Results of intensive care personnel who took the Maslach Burnout Inventory were 17.77±6.49 for the emotional exhaustion sub-scale, 5.83±3.63 depersonalization subset and 19.67±6.09 for the personal accomplishment subset. These results show that the individuals experience a moderate level of burnout according to emotional exhaustion and personal accomplishment scores and a low level of exhaustion according to depersonalization subset. As a result, the prevention of the burnout syndrome which is an avoidable syndrome more commonly seen in health workers, will increase the satisfaction of caregivers and the quality and efficiency of healthcare services.