Türkiye'deki karate hakemlerinin karşılaştıkları sportmenlik dışı davranışların farklı değişkenlere göre incelenmesi
Examining the unsportsmanlike conducts that karate referees in Turkey confront according to different variables
- Tez No: 480982
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, karate, sportmenlik, hakem, sportmenlik dışı davranışlar, Sport, karate, sportsmanship, referee, unsportsmanlike conducts
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'deki karate hakemlerinin karşılaştıkları sportmenlik dışı davranışların farklı değişkenlere göre incelenmesi, bu davranışlara yön verilmesi ve tez sonuçlarıyla bu konuda daha sonra yapılacak araştırmalar için kaynak oluşturulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Birinci aşamada, tezin kavramsal çerçevesi ortaya konmuş ve tezin literatür taraması yapılmıştır. İkinci aşamada, veri toplama aracı olarak anket tekniği uygulanmıştır. Çalışmada Türkiye Karate Federasyonunun 2017 vizeli gönüllü hakemlerine, hakemler için geliştirilen,“Kişisel Bilgi ve Görüş Formu”ile“Sportmenlik Dışı Davranışlar Anketi”uygulanmıştır. Üçüncü aşamada, anket verileri SPSS programında analiz edilmiştir. Dördüncü aşamada ise analizlerin sonuçları tartışılmıştır. Bulgular: Karate hakemlerinin kişisel bilgi ve sportmenlik dışı davranışlarla ilgili görüşlerinin frekans ve yüzdeleri ve bazı değişkenlerin aritmetik ortalamaları belirlenmiştir. Yaş, karate yılı ve hakemlik yılı değişkenleri ile sportmenlik dışı davranışlar arasında korelasyon analizi yapılmıştır. Hipotez test özetleri, Mann-Whitney U ile Kruskal Wallis testleri yapılarak ortaya çıkarılmış, bunların sonuçlarına göre hakemlerin demografik özellikleri ile sportmenlik dışı davranışlar arasındaki anlamlı farklılıklar; sportmenlik dışı davranış yapan gruplar, sportmenlik dışı davranış yapılan gruplar ve sportmenlik dışı davranış türleri bakımından 2'li gruplarda Mann-Whitney U, 3 ve üstü gruplarda ise Kruskal Wallis testleri ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar: Türkiye'deki karate hakemlerinin karşılaştıkları sportmenlik dışı davranışlar, hakemlerin kişisel bilgilerine göre değişiklikler göstermektedir. Araştırma sonuçları doğrultusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this thesis is to examine the unsportsmanlike conducts of Karate referees in Turkey according to different variables, to guide these behaviors and to provide a source for the researches to be done in this issue with the thesis results. Materials and Methods: In the first stage, the conceptual framework of the thesis was put forward and the literature was searched for the thesis. In the second stage, survey technique was applied as data collection tool. In the study,“Personal Information and Opinion Form”and“Unsportsmanlike Conducts Questionnaire”developed for the referees of volunteers of 2017 visa of Karate Federation of Turkey were applied. In the third step, the data from the questionnaires were analyzed in the SPSS program. In the fourth stage, the results of the analyzes are discussed. Findings: The frequency and percentages of Karate referees' opinions on personal information and unsportsmanlike conducts and the arithmetic mean of some variables have been determined. A correlation analysis was conducted between age, karate year and refereeing year variables and unsportsmanlike conducts. Hypothesis Test Summary has been uncovered, the significant differences between different variables and unsportsmanlike conducts; has been evaluated by Mann Whitney U test with groups of 2; and by Kruskal Wallis test with the groups of 3 and more, in point of groups showing unsportsmanlike conducts, the groups that have been subjected to unsportsmanlike conducts and unsportsmanlike conducts types, according to the results. Conclusions: The unsportsmanlike behavior faced by Karate referees in Turkey varies according to the personal information of the referees. Suggestions were presented in the direction of research results.