İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde çalışan hekimlerin iş yaşamında yalnızlık düzeyleri ile yaşam kalitesi ve yaşam doyumu ilişkilerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 481040
  2. Yazar: IRMAK TOKERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA PARILDAR, UZMAN YUSUF ADNAN GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hekimler, yaşam kalitesi, yalnızlık, yaşam doyumu, Physicians, Quality of Life, Loneliness, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışma İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan hekimlerin iş yaşamındaki yalnızlık düzeyleri, yaşam doyumları, sosyodemografik ve ekonomik özellikleri, mesleki ve sağlık durumu ile ilgili özelliklerinin yaşam kalitesi üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı özellikteki bu çalışma, yüz yüze anket tekniği kullanılarak, Aralık 2016-Nisan 2017 tarihleri arasında 269 hekim ile görüşülerek yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yaşam kalitesi anketi kısa formu(WHOQOL-BREF), iş yaşamında yalnızlık ölçeği ve yaşam doyumu ölçeğinden yararlanıldı. SPSS Statistical Package® 21.0 paket programı kullanılarak verilerin sayı ve yüzde dağılımları ile ortalama ve standart sapmaları hesaplandı, iş yaşamında yalnızlık ölçeği, yaşam doyum ölçeği ve WHOQOL BREF yaşam kalitesi değerlendirme testleri puanları arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile; bu puanlar ve sosyodemografik değişkenler arasındaki ilişkiler ise Student t, Kruskal Wallis, varyans analizi ve lineer regresyon testleri kullanılarak analiz edildi. Anlamlı farklılığın saptandığı durumlarda hangi gruplar arasında fark olduğunu belirlemek için ikinci seviye testi olarak Tukey HSD çoklu karşılaştırma testi uygulandı. Bulgular: Hekimlerin yaşam kalitelerinin, cinsiyet, genel sağlık algısı, alkol kullanımı, kronik hastalık mevcudiyeti, spor yapma, çocuk sahibi olma, nöbet sayısı, gelir düzeyi, bölümü, haftalık çalışma saati, iş yaşamındaki yalnızlık düzeyi ve yaşam doyumu değişkenlerine göre farklılaştığı bulunmuştur. Yaşam kalitesini, iş yaşamında yaşanan yalnızlık düzeyinin artışının negatif yönde, yaşam doyumunun artışının pozitif yönde etkilediği saptanmıştır. Kadın cinsiyete ve kronik hastalığa sahip olmanın sağlık durumu algısını olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Spor yapmanın ise sağlık durumu ve yaşam kalitesi algısını olumlu etkilediği saptanmıştır. Gelir düzeyi yüksek olan hekimlerin yaşam kalitesi algılarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Gelir düzeyi düşük olanlarla cerrahi alanda çalışan hekimlerin yaşam kalitesi bedensel alan puanı daha yüksek saptanmıştır. Haftalık çalışma saatinin az olması ve alkollü içki kullanımı yaşam kalitesi alan puanlarını olumlu etkilerken; çocuk sahibi olma, 4'ün üzerinde nöbet tutma, hiç spor yapmama ve kadın cinsiyette olmanın yaşam kalitesi alan puanlarını olumsuz etkilediği saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda hekimlerin zamanının büyük kısmını geçirdikleri iş ortamında yalnızlık yaşamalarının, yaşam kalitesinin tüm alanları üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu saptanmıştır. Yaşam doyumu artışının da yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkilerinin bulunduğu gözlemlenmiştir. Bu durumların yaşam kalitesine etki eden diğer faktörlerle birlikte değerlendirilmesi sonucunda hekimlerin yaşam kalitelerini iyileştirmenin verimli sağlık hizmeti üzerindeki önemi vurgulanmış ve bu doğrultuda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine level of loneliness in business life, life satisfaction, sociodemographic and economic properties, occupational and health related characteristics on life quality among physicians working at İzmir Tepecik Training and Research Hospital. Method: This sectional and descriptive study was conducted with 269 physicians between December 2016 and April 2017 by using the face-to-face survey technique. World Health Organization's short form survey on life quality (WHOQOL-BREF), loneliness at work and life satisfaction scales were used. Data were calculated by using the SPSS Statistical Package® 21.0 package program. The relationship among the scores of loneliness at work and life satisfaction scales and WHOQOL BREF's life quality test scores were analyzed by correlation analysis. Correlation among these scores and sociodemographic variables were analyzed by using Student's t, Kruskal Wallis, variance analysis and lineer regression tests. In case significant differences detected, the Tukey HSD multiple comparison test was conducted as a second level test in order to determine the different groups. Results: Results showed that there are significant differences in life quality levels of physicians depending on their gender, general health perception, alcohol usage, presence of chronic disease, doing sports, having children, income rate, work division, maximum working hours per week, loneliness at work scale and life satisfaction. The life quality is negatively affected by increasing loneliness at workplace, positively affected by increasing life satisfaction. Female gender, chronic illness affect the perception of health status negatively. Doing sports affects both perception of heath status and perception of life quality positively. Physicians of high income levels have higher perception of life quality. Physicians with lower income levels and physicians working on the surgical department have higher physical field scores of life quality. Less weekly working hours and use of alcohol is positively affect quality of life domain scores; having children, to be on duty more than 4 times in a month, not doing sports at all, and being in the female gender is negatively affect the quality of life. Conclusion: It has been determined that loneliness at workplace where physicians spent most of their time had negative effects on all domains of life quality. It has also been observed that the increase in life satisfaction had positive effects on the quality of life. As a result of evaluating these factors together with other factors affecting the quality of life, the importance of improving the life quality of physicians on the efficient healthcare service was emphasized and recommendations have been made in this direction.