Zeynep Kamil Hastanesi sağlık çalışanlarının D vitamini kullanımına ilişkin yaklaşımı
Attitudes of Zeynep Kamil maternity and children hospital medical staff regarding vitamin D supplementation
  1. Tez No: 481039
  2. Yazar: AYŞEN AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BOZAYKUT, UZMAN BAHAR ÖZCABI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanları, D vitamini, anket, bilgi düzeyi, D vitamini kullanımı, Healthcare proffesionals, Vitamin D, Questionnare
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: ​Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmayla hem gebe hem de bebek ve çocuk izlemi yoğun olarak yapılan Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan doktor, hemşire ve ebelerin D vitamini kullanımına ilişkin tutumları ve bilgilerini değerlendirmeyi amaçladık Gereç ve Yöntemler: Bu kesitsel anket çalışması Kasım 2016 ile Haziran 2017 tarihleri arasında Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde aktif olarak çalışan 200 gönüllü katılımcı (94 doktor ve 106 hemşire) ile yapıldı. Etik kurul onayı alındı. Ankette katılımcıların demografik özellikleri, D vitamini hakkında bilgi düzeyleri, D vitamini profilaksisi, D vitamini eksikliği tanı ve tedavisi ile ilgili tutum ve davranışları değerlendirildi. Bulgular:Çalışmamıza 94 (%47) doktor ve 106 (%53) hemşire katılmıştır.Katılımcıların %14.5'i gebelere D vitamini desteği önermemekteyken %85.5'i önermektedir. Kadın hastalıkları ve doğum (KHD) ve çocuk sağlığı ve hastalıkları (ÇSH) branşlarında çalışanlar arasında 'maternal D vitamini eksikliği bebeğin yaşamının ilk 8 haftalık dönemindeki D vitamini eksikliği ve rikets için en önemli risk faktörü'olduğukonusundaki farkındalıkları arasında istatistiksel olarakanlamlı (p=0,416) farklılık göstermemiştir. Her 5 sağlık çalışanından yaklaşık 4'ününD vitamini profilaksisi önerdiği görülmüştür. Doktor ve hemşirelerde bebeklere D vitamini profilaksisi verilmesi konusunda evet cevabı verme anlamlı (p=0.783) farklılık göstermemiştir. Önermeyenlerin %20'si anne sütünde yeterli D vitamini olmasını gerekçe gösterirken %20'si ülkemizde D vitamini eksikliğinin çok sık görülmemesini gerekçe göstermiştir. D vitamini öneren doktorların %80'i günde 400IU önermiştir. ÇSH hekimlerinin %54.4'ü( n=24)doğumu izleyen ilk günlerde, %43'ü(n=19)2. Hafta sonunda D vitamini profilaksisine başlamaktadır. Katılımcıların sadece %67 si güneşlenerek günlük yeterli D vitamini sentezini sağlayabileceğimizi düşünürken %49'u güneş koruyucusu kullanmanın D vitamini sentezini engelleyeceği yanıtını vermiştir. Yine %55'i ülkemizde D vitamini sentezi için en uygun güneşlenme saatinin 10:00-15:00 arasında olduğu yanıtını vermiştir. %28'i yiyeceklerle günlük D vitamini ihtiyacımızı karşılayabileceğimizi düşünmektedir. Katılımcıların %29'u 'ön fontaneli küçük olan çocukların D vitamini kesilmelidir' yanıtını vermiştir.% 36 sı diş çıkarması geciken çocuklarda, %22'si yürümesi geciken çocuklarda bir kez 1 ampul D vitamini verilebileceği yanıtını vermiştir.Yine katılımcıların % 19.5'i stoss tedavisinin intoksikasyon yaptığı için artık kullanılmadığı yanıtını vermiştir. Sonuç: Sağlık çalışanlarının D vitamini kullanımına ilişkin bilgi ve tutumları konusunda yanlış ya da eksiklikler tespit edilmiş olup istenen düzeyde görülmemektedir. Bu konuda sağlık çalışanlarına yönelik çeşitli eğitimler düzenlenmesi faydalı görünmektedir.
Özet (Çeviri)
SUPPLEMENTATION Objective:Main puproseof this study is evaluate the knowledge and attitudes of Zeynep Kamil Maternity and Children Hospital medical staff regarding vitamin D supplementation Material and Method: Cross-sectional survey was done with 200 volunteer staff (94 physicans and 100 nurses)participant between Nowember 2016 and June 2017. Ethics committe approval obtained. Demographic characteristics, knowledge and attitudes of healthcare proffessionals with a questionnaire have been evaluted regarding prophylaxis, diagnosis and treatment of vitamin D deficiency. Results: 94 physicans (56%) and 106 nurses (53%) participate the study. 85.5% of participants suggest vitamin D supplementation for pregnant women. There is no statistically significant difference (p=0,416) between the obstetrics and gynecology clinic and pediatrics clinic staffs about the awareness of“deficiency of vitamin D in pregnancy and first 8 weeks of life is a majör risk factor of rickets”4 out of 5 healthcare proffessionals recommend Vitamin D prophylaxis. There is no statistically significant difference (p=0.783) between nurses and physicans. 20% of participants who do not recommend vitamin D prophylaxis, consider that there is sufficent vitamin D in breastfeed and other 20% consider vitamin D deficiency is rare in Turkey. Majority of physicans (80%) recommend 400IU vitamin D Daily. 54.4% of pediatricians (n=24) begins vitamin D support in the first days of life and 43% of pediatricians (n=19) begin after 2 weeks. 67% of participants consider that vitamin D synthesis with sunbathing is enough for daily requirement. 49% of participants reply question as suntan lotions prevent Vitamin D synthesis and 55% of participants think that 10:00 - 15:00 is most appropriate sunbathing time period for synthesis of vitamin D. 28% of participants consider foods are enough for daily Vitamin D requirement. 29% of participants reply question as“vitamin D support must interrupted childrends who has small fontanelle”. 36% of participants suggests 300000IU vitamin D for childrens who has delayed tooth extraction and 22% for children who has delayed walking. 19.5 percent of participants does not recommended stoss therapy because of intoxication risk. Conclusion: Healthcare proffesionals have inappropriate attitudes and lack of information about prophylaxis, diagnosis and treatment of vitamin D deficiency. It will be useful to teach healthcare proffesionals on this subject.