Yalçın Tosun öykülerinde toplumsal cinsiyetin inşası
Gender construction in Yalçın Tosun's short stories
  1. Tez No: 481088
  2. Yazar: GÖKSENİN ABDAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENAY KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, cinsel kimlik, söylem, metin çözümlemesi, yeni Türk edebiyatı, Yalçın Tosun, Gender, sexual identity, discourse, textual analysis, modern Turkish literature, Yalçın Tosun
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Yalçın Tosun öyküleri, toplumsal cinsiyet kavramını ve cinsel kimlik kategorilerini tartışmaya olanak tanıyan birçok unsur içerir. Yazar; kadın, erkek, çocuk karakterlerle yarattığı yazın dünyası içerisinde birçok normatif olguyu, baskı mekanizmasını, basmakalıp düşünceyi, çok fazla değinilmemiş duygu ve durumu okura yansıtır. Bu tez çalışmasının amacı, yukarıda sözü edilen unsurlar ekseninde Yalçın Tosun'un öykülerinde toplumsal cinsiyet kavramının inşa edilme biçimlerini ayrıntılarıyla ele almaktır. Bu hususta, çalışmanın birinci bölümünde, dil, söylem ve kültür gibi öğelerle inşa edilen kimlik; ataerkil düşünce kalıplarını ve eril iktidar ve araçlarını bünyesinde barındıran geleneksel toplumsal cinsiyet tanımları ve heteroseksüel cinsel yönelimin dışında bir alanı temsil eden LGBTİ cinsel kimliklerin inşası incelenmektedir. İkinci bölümde, birinci bölümde ele alınan kavramlarla ilişkili olarak yazarın kitaplarından seçilen dört öykü (Her Şey Tarih Oluyor, Altın Günü, Bir Kocanın Gizli Defterinden, Güzel Yüzlü Garsonlar) çözümlenmektedir. Üçüncü bölümde ise, LGBTİ cinsel kimliklere dair yansımalar içeren dört öyküye (Kıpırtılı Bir Yorgan, Madam Marini'nin Tamamlanmış Bir Resmi, Kucak Delisi, Siyah Külot) odaklanılmaktadır. Bu çalışma sonucunda, Yalçın Tosun'un öykülerinde, cinsel kimliklerin, ayrımcılık mekanizmalarından uzakta, nesnel bir biçimde okura sunulduğu saptanmış; toplumsal cinsiyet kavramının etkin bir biçimde yansıtıldığı ve bozuma uğratılarak yeniden inşa edilme olanaklarının ortaya koyulduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Yalçın Tosun's short stories contain many elements that allow a detailed discussion of the concept of gender and categories of sexual identity. The author reflects to the reader many normative phenomena, some oppressive subjects, stereotypes, untold feelings and conditions through the male, female and young characters he has created in his literary world. The purpose of this thesis is to examine the processes of gender construction in Yalçın Tosun's short stories in detail in the context of the above mentioned elements. In this respect, in the first part of the study, identities constructed through various items such as language, discourse and culture, definitions of traditional gender patterns containing the patriarchal thought and masculine power and its means, and the construction of the area of LGBTI identities that represent a third area outside the heterosexual domain have been examined. In the second part, four stories (Her Şey Tarih Oluyor, Altın Günü, Bir Kocanın Gizli Defterinden, Güzel Yüzlü Garsonlar) selected from the author's books are analyzed in relation to the concepts covered in the first part of this study. The third part focuses on four stories (Kıpırtılı Bir Yorgan, Madam Marini'nin Tamamlanmış Bir Resmi, Kucak Delisi, Siyah Külot) which present LGBTI identities. As a conclusion, it was seen that in Yalçın Tosun's short stories, sexual and gender identities are presented in an objective manner away from the discriminatory mechanisms imposed by the societal norms and rules; that the concept of gender is effectively reflected and revealed by deconstructing the ideals and impositions of patriarchy, and that stories provide new possibilities of reconstructing oppressive gender identities.