Yalçın Tosun'un öykülerinde şiddet
Violence in Yalçın Tosun's stories
- Tez No: 852273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHTİYAR ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aile, Akran zorbalığı, Öykü, Şiddet, Yalçın Tosun, Family, Peer bullying, Story, Violence, Yalçın Tosun
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Toplumcu ve çağdaş öykü yazarlarından biri olarak tanınan Yalçın Tosun, Türk edebiyatının başarılı öykü yazarlarındandır. Yazar, toplumsal problemleri, konuşulmaktan çekinilen konuları ele aldığı çarpıcı öyküleriyle tanınır. Bu çalışmada, hayatta olan ve eser vermeye devam eden Yalçın Tosun'un, yayınlanan beş öykü kitabı incelenmeye alınmıştır. Öyküler, içerisinde barındırdığı yoğun şiddet teması bakımından incelenmiştir. Çalışmanın amacı, öykülerde bulunan psikolojik, fiziksel, cinsel ve ekonomik şiddetin nasıl ele alındığını belirlemek ve yorumlamaktır. Bu incelemeler yapılırken şiddet ile bağlantısı bakımından psikoloji, sosyoloji, hukuk ve felsefe bilimlerine başvurulmuştur. Bir hukukçu gözüyle toplumsal ve bireysel bir sorun olan şiddet olgusunu öykülerinde ele alan yazar, yaşadığı dönemin problemlerini gözlemleyerek öykülerine aktarmıştır. Yalçın Tosun'un öykülerinde tespit edilen şiddet öğelerinin tüm öykülerinde işlediği temaların toplamına oranla fazlalığı, çalışmada bazı kanılara ulaşılmasını sağlamıştır. Yazar, kendi çağının hem görünen hem de göz ardı edilen problemlerinden biri olan şiddeti, öyküleri yoluyla eleştirmeyi önemsemiştir.
Özet (Çeviri)
Known as one of the socialist and contemporary story writers, Yalçın Tosun is one of the successful story writers of Turkish literature. The author is known for his striking stories that deal with social problems and topics that are reluctant to talk about. In this study, five story books published by Yalçın Tosun, who is alive and continues to produce works, were examined. The stories were examined in terms of the intense theme of violence they contain. The aim of the study is to determine and interpret how psychological, physical, sexual and economic violence in the stories is handled. While conducting these studies, psychology, sociology, law and philosophy sciences were used in terms of their connection with violence. The author, who deals with the phenomenon of violence, which is a social and individual problem, from the perspective of a lawyer, in his stories, observed the problems of the period he lived in and transferred them to his stories. The excess of the violent elements detected in Yalçın Tosun's stories compared to the total of the themes in all his stories enabled some conclusions to be reached in the study. The author attaches importance to criticizing violence, one of the visible and ignored problems of his age, through his stories.