Seyyid Mir Hamza Nigârî'nin Heşt Bihiştnâme adlı mesnevisi (inceleme-metin-çeviri)
Seyyid Mir Hamza Nigârî's Mathnawi called Heşt Bihiştnâme (Analysis-text-translation)
- Tez No: 481157
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜZELYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Seyyid Mir Hamza Nigârî, Heşt Bihiştnâme, Mesnevi, Türk Edebiyatı, Azerbaycan Edebiyatı, Seyyid Mir Hamza Nigârî, Heşt Bihiştnâme, Mathnawi, Turkish Literature, Azerbaijan Literature
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışmamızda XIX. yüzyıl şairlerinden Nakşibendi tarikatı şeyhi Seyyid Mir Hamza Nigârî'nin Heşt Bihiştnâme adlı mesnevisi incelenip tercümesi yapılmıştır. Sekiz bölümden oluşan bu eserde Nigârî, tasavvufi aşkı işlemiştir. Eserin metni hazırlanırken Süleymaniye Kütüphanesi Ali Nihat Tarlan bölümünde bulunan tek yazma nüshadan yararlanılmıştır. Çalışmamız bir giriş ile dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, Seyyid Mir Hamza Nigârî'nin yaşadığı dönemde Osmanlı'da ve Azerbaycan'da siyasi, sosyo-ekonomik ve kültürel durum; ikinci bölüm, Seyyid Mir Hamza Nigârî'nin hayatı, eserleri ve edebi kişiliği; üçüncü bölüm, inceleme ve tercüme bölümünden; dördüncü bölüm, Seyyid Mir Hamza Nigârî'nin Heşt Bihiştnâme adlı mesnevisinin metin bölümünden ibarettir.
Özet (Çeviri)
In this study, XIX. century poem Nakşibendi sect sheikh Mir Hamza Nigârî's work Heşt Bihiştnâme is examined and translated. In this work which is composed of eight sections, Nigârî devle into mystic love. While preparing the text of this work, single remaining manuscript that located in the Ali Nihat Tarlan section of Süleymaniye Library was benefitted from. Our thesis consists of introduction and four other sections. First section explains the political, social, economic and cultural status of Ottoman and Azerbaijan during the time while Seyyid had lived. Second section includes life and literary personality of Seyyid Mir Hamza Nigârî. While third section covers the examination and translation of the work, final section consists of Bihiştnâme mathnawis of Seyyid